Читај ми!

Пут ка "зеленијој будућности" – скандинавске земље помажу Србији у преласку на циркуларну економију

Пројекат "Јачање циркуларне економије у Србији - нордијска искуства" представљен је у резиденцији амбасадора Норвешке у Београду. То је заједнички пројекат амбасада Данске, Финске, Норвешке и Шведске, уз подршку Нордијског савета министара, који за циљ има да помогне Србији у усвајању принципа и преласку на циркуларну економију.

У циркуларној или кружној економији у којој се отпад претвара у новац и при томе чува животна средина, скандинавске земље су биле пионири. Сада желе да поделе своја искуства и помогну Србији у усвајању принципа одрживог развоја и циркуларне економије на путу ка зеленијој будућности.

"Уверен сам да је прелазак са линеарне на циркуларну економију, кључ позиционирања на европском тржишту. Срећан сам да видим спремност у Србији за ову специфичну транзицију", каже амбасадор Норвешке у Београду Јерн Јелста.

Током септембра и октобра одржаће се радионице у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду, на којима ће стручњаци из нордијских земаља приказати примере добре праксе како би кључни актери, а то су грађани и пословни сектор разумели да је отпад из једне индустрије сировина за другу индустрију.

"То је добро за развој постојећих бизниса, креирање нових бизниса и отварање нових радних места у Србији", истиче амбасадор Финске у Београду Кимо Лахдевирта.

Овом приликом, књижевнику, преводицу и издавачу Владиславу Бајецу указом норвешког краља, уручен је орден за допринос промоцији норвешке књижевности и културе.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се