Читај ми!

Жилави српски туризам – преживљава и опоравља се после катастрофе из 2020.

Туризам је и током короне показао жилавост. Како-тако одржава се у животу, што уз помоћ државе што због своје виталности. Туристички радници верују да је најгоре прошло и да од пролећа долазе боља времена.

Домаћи туристи су и летос више боравили у земљи него што су путовали у иностранство. Симона, студенткиња књижевности, каже овог лета обишла је Копаоник, Златибор, Крагујевац, Краљево, Ниш и Нови Сад.

"Предивна је земља, земља добрих људи, доброг вина, одличне хране и ту је можемо поредити са Турском, коју такође обожавам. Зато разни туристи долазе, али нажалост, наши људи слабо познају Србију и њене лепоте, културу, историју", сматра Симона.

Србија ове године има за трећину више туриста него прошле године, али и за трећину мање него 2019.

"Оно што је важно и што је врло оптимистично јесте чињеница да су домаћи туристи у јулу ове године боравили у Србији за 22 одсто више него у 2019, која је била рекордна за српски туризам", указује директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Бање су летост биле попуњене преко 90 одсто. Највише Врњачка Бања и Сокобања. Изузетно топло лето, многе је одвело на планине.

"Ми поредимо ову годину са 2019. јер прошла година није за поређење. Наши резултати су нешто мало бољи него 2019, све у свему веома смо задовољни летњом сезоном", наводи Дејан Ћика, директор Скијалишта Србије.

Београду се враћају страни гости. У поређењу са рекордном 2019, мање их је за свега петину.

"Како смо се надали, добро смо се удали. Оно што је добро јесте да ћемо и у септембру имати госте, тако да ћемо лепо заокружити ову летњу сезону", каже Георги Генов, директор Удружења хотелијера и угоститеља (ХОРЕС).

Имали смо госте из 62 државе. Највећи скок је број туриста из Русије – двоструко више него пре короне.

"На руском тржишту треба имати стрпљења. То је заиста велико тржиште, али кад га једном освојите, онда бројеви стално расту. И наравно, да не заборавим Турке, који су се у пуном броју вратили на српско тржиште и ових протеклих неколико летњих месеци, као да короне и нема", наводи Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.

А короне пре или касније више неће бити. Сада је важно сачувати ресурсе и кадрове, како бисмо постковид талас туриста спремно дочекали.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара