Читај ми!

Радови на аеродрому "Росуље" биће готови до краја године, у Крушевцу почиње изградња санитарне депоније

На локацији површине 50 хектара будућег аеродрома "Росуље" у Крушевцу за спортске, карго, па и комерцијалне летове увелико се ради на изградњи асфалтне полетне писте са рулном стазом, прилазима и оградом. Градилиште је у оквиру посете Крушевцу обишао министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић са сарадницима.

"Аеродроми Србије" су у ову фазу инвестирали 270 милиона динара. Држава је претходно помогла градњу хангара површине 600 квадрата са платформом. Радови на једном од пет малих аеродрома у Србији, биће завршени до краја године.

"За почетак и за капацитете за које мислимо да у овом тренутку имају аеро клубови који гравитирају ка овом региону мислимо да ће ово бити довољно, а у зависности од даљих капацитета и развоја моћи ћемо да размишљамо и до 1.225 метара дужине полетно слетне стазе", каже Михајло Здравковић, директор "Аеродрома Србије".

У Крушевцу почиње изградња санитарне депоније и центра за управљање комуналним чврстим отпадом за Расински и Топлички Округ. Потписници уговора везаних за инвестицију и услуге су КФВ немачка развојна банка, ресорна министарства и Град Крушевац.

"Вредност пројекта је 33 милиона евра, 22 милиона је кредит по повољним условима, а 11 милиона донација. Обезбеђено је и 14,7 милиона евра за институционалну подршку локалним партнерима ради стручног управљања и одрживости читавог система", наводи Ридигер Хартман, директор КФВ канцеларије у Србији.

"Наш план је да инвестирамо четири милијарде евра у наредних пет година и да комуналну инфраструктуру подигнемо на један потпуно нови ниво. Да нашу природу значајно побољшамо и учинимо чистијом. Очекујемо да на територији, у 80 посто локалних самоуправа у наредних пет година изградимо потпуно нову комуналну мрежу и изградимо постројења за пречишћавање отпадних вода", поручује Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Као што је то урађено у Крушевцу, по истом моделу по којем ће се градити регионална депонија за чврст отпад.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се