Читај ми!

Производњу једне термоелектране "бацамо кроз прозор", како можете да постанете произвођачи струје

За постављање соларних панела за производњу јефтине струје више нису потребне административне дозволе. За инсталирање соларног система довољно је да грађани закључе уговор са ЕПС-ом, а половину трошкови сноси држава. Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић објаснила је процедуру како можете да постанете купци-произвођачи електричне енергије и за колико ће се инвестиција исплатити.

Куће, станови и стамбене заједнице моћи ће да повећају енергетску ефикасност уз помоћ соларних панела и колектора за производњу струје. Реч је субвенцији државе која финансира половина трошкови уградње соларног система.

Трећег септембра, како је најављено, биће упућен јавни позив за субвенције за соларне панеле. Да ли је процедура поједностављена што се тиче административних дозвола?

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић каже да су промењена четири прописа и да су створени услови за нову зелену енергетску политику и да смо ушли у корак са свим светским токовима, као и да желе да виде и грађане као део енергетске транзиције.

"Ако желимо чистији ваздух, морамо да почнемо да користимо обновљиве изворе енергије и то сада на једноставан начин. Ако желите да постанете купац-произвођач, потребно је веома мало да урадите што се тиче процедура", нагласила је Атанацковићева.

Додала је да ће Влада данас усвојити уредбу о прикључењу купца-произвођача и грађани ће имати само један контакт са државом да би постали купци-произвођачи. До сада је била компликована процедура, која је трајала шест месеци.

"Сада заборављамо компликовану процедуру и од данашњег дана све је другачије. Одете купите панеле и уградите их, нађете електроинжењера који ће да погледа да ли су инсталације изведене како треба и он ће дати изјаву, затим се обратите 'ЕПС Снабдевању' и кажете да желите да постанете купац-произвођач, он мења уговор и обавештава 'ЕПС Дистрибуцију' да изађе на терен да провери и прикључи вас и то је све", објаснила је процедуру државна секретарка.

Према њеним речима, имаћемо двосмерно бројило што је веома важно, које ће мерити све што потрошите и оно што дајете у мрежу и правиће се разлика на крају месеца: ако сте више предали у мрежу него што сте преузели, ви тог месеца ништа нећете платити од рачуна, имаћете неке фиксне трошкове, али енергију нећете плаћати и имате за ту разлику и енергетски кредит који вам се преноси за следећи месец.

"Сваког месеца се очекује да имате мање рачуне или да не платите ништа, зато је ово економски исплативо, а притом свако ће учествовати у заштити животне средине", истакла је Атанацковићева.

Објашњава да је уведена нова реч прозумер која подразумева да неко и производи и троши енергију, а код нас је то названо купац-произвођач. 

Напомиње да сте раније могли да уградите панеле, али нисте могли вишак, ако имате, да предате у мрежу, морали сте да купујете батерије, које су веома скупе да би сачувале енергију.

"Данас ова инвестиција говори да све што сте произвели можете да упутите у мрежу, рачуни ће бити или мањи или нула", рекла је Атанацковићева.

Колико је потребно панела за четворочлану породицу 

Проф. др Жељко Ђуришић са ЕТФ-а рекао је за РТС да просечна четворочлана породица троши 5.000 киловат-сати електричне енергије годишње, а да би се произвела енергија потребно је поставити фотонапонске панеле на крову или надстрешници и други битан елемент је енергетски претварач који помаже да се струја претвори у двосмерну како би се она после синхронизације пласирала и у мрежу.

"Отприлике потребна нам је површина од пет метара квадратних да је поплочамо соларним панелима и из тих панела ћемо добити 1.000 киловат-сати електричне енергије. Значи потребно нам је 25 до 30 метара квадратних јужнооријентисаних површина на које ће се поставити панели", навео је Ђуришић.

Додао је да ће се током сунчаних дана лети предавати вишак енергије, а током облачних дана може се узимати из мреже недостајаћа енергија.

Инвестиција се исплати за седам година, а бенефити још 15

Атанацковићева је рекла да у Србији има 600 километра квадратних кровних површина који могу да се искористе за соларну енергију, а сада је искоришћено свега 10 посто и могло би да се инсталира шест гигавата соларних панела, а сада имамо 11 мегавата инсталирано и то указује колико нисмо искористили енергију.

"Са уградњом панела имаћете неку инвестицију, која ће се исплатити за седам до осам година, док је радни век панела 25 година, што значи да ћете 15 година користити бенефит. Панели стално појефтињују и те инвестиције ће бити све исплативије", навела је државна секретарка.

Навела је да се еколошки разлог буди у свима нама и да смо свесни климатских промена и сви морамо да учинимо нешто, а, како каже, у овом тренутку најисплативије за грађане је уградња панела.

"У Србији имамо 270 дана сунчаних дана, али Немачка, која има много мање потенцијале светлосне енергије, има 5.000 пута више панела него ми", рекла је Атанацковићева и додала да смо могли до сада да радимо на томе, али да никада није касно.

Говорећи о замени столарије која је још један од пројеката за побољшање енергетске ефикасности, државна секретарка је рекла да производњу једне хидроелектране бацимо кроз прозор и да то више не смемо да дозволимо и да сви објекти морају да буду енергетски ефикасни.

Најавила је да се ради на идеји да се у Србији развије највећи соларни парк у Европи, који би имао један гигабајт. 

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се