Читај ми!

Јак динар привлачан страним купцима, зашто наше хартије од вредности купује и Централна банка Сингапура

Од 2016. године Србија је купила девиза више него што их је продала, за 4,5 милијарде евра. Креатори монетарне политике истичу да је то резултат веће понуде од тражње. Зашто је јак динар постао привлачан и страним купцима хартија од вредности?

Иако је пандемије успорила економску активност, Народна банка је од почетка године више купила девиза, него што је продала - разлика је 900 милиона евра.

Динар је издржао кризу па су дугорочне динарске хартије од вредности укључене у реномирани Џеј пи Морган индекс. Наше хартије од вредности купила и Централна банка Сингапура.

"Захваљујући ширењу базе инвеститора, који улажу у динарске обвезнице приноси на седмогодишњу обевзницу Републике Србије смањени су на секундарном тржишту током јула за 30 базних поена. По том основу може се очекивати додатно смањење сервисирања јавног дуга", наводи гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Народна банка истиче да је јак динар резултат бољег рада домаћих компанија. Расту извоз, инвестиције али и девизни прилив од туризма.

"Дакле расте и понуда али расте и тражња. Наравно расте увоз. Понуда расте бржим темпом. То знчи да рaсте извоз и прилив директних страних инвестиција", указује Никола Драгашевић, директор одељења у НБС.

Поједини економисти сматрају да јачање динара у односу на евро није одрживо уколико га не прати раст продуктивности. Ипак, анализе кажу да је наш модел циљане инфлације и флуктуирајућег курса део специфичног решења, преузет и од успешног модела Чешке.

"Уколико ви јачате макроекономско окружење, економску стабилност никакво јачање, а никако јачање домаће валуте за динар, два, три нема ефекте на извоз или увоз. Пре свега морате да се фокусирате на те структурне политике", наводи Милан Трајковић, директор у НБС.

Србија годишње остварује спољно билансни суфицит од око милијарду евра, захваљујући повећаном извозу и привлачењу инвестиција. Толико су повећане и девизне резерве које тренутно износе 14,6 милијарди евра од чега је 12 одсто у злату.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво