Читај ми!

Без договора о минималцу, наставак преговора у понедељак

У току су преговори о висини минималне цене рада за наредну годину. На преговарачком столу је понуда - да се минималац са 33.000 динара повећа на најмање 35.000 динара. Међутим, синдикати захтевају да то буде 39.000 динара. Рок за договор о новом минималцу је 15. септембар.

Минимална зарада-предвиђена да помогне послодавцу да лакше преброди кризу а запосленима омогући да од плате преживе, постао је пракса. Сваке године, око његове висине се договарају послодавци, синдикати и држава. Још незванична, понуда државе је да буде око 35 хиљада динара. За послодавце претерано, за синдикате - недовољно. 

"Ако саберете очекивану стопу привредног раста и већ присутну троипопроцентну, четворопроцентну инфлацију, онда видите да је то само одржавање постојећег стања. Не знам шта бисмо радили ако пристанемо на мање од онога што тражимо. Пре три године смо се договорли да се минимална зарада и минимална поторшачка корпа изједначе", каже Зоран Стојиљковић, председник УГС Независност.

И послодавци су за повећање минималца, али траже да се повећа и висина неопорезивог дела зараде и умањи њихово укупно оптерећење.

„Они предлози које смо одавно чули од председника, који је помињао, да би то могло да буде повећање неопорезивог дела за 1.000 динара са 18.300 на 19.300 и он је говорио сад приличан распон од 0,7 до 1,7 умањења укупних обавеза из доприноса. Негде у том нивоу би се могло тражити и растерећења привреде", каже Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије.

Тврде да због бирократских процедура које гуше привреду тешко да могу да обезбеде запосленима минималну зараду која ће покрити минималну потрошачку корпу од 39 хиљада динара.

"Смањење пореза је прихватљиво, али немојте да заборавимо да се овде врло често ради и о доприносима. Колико смо смањили доприносе за здравство, рачунајте, видећете, нећете веровати колико су доприноси смањени на здраваство а желимо да се лечимо и то се све односи на сваког радника и на оног који прима минималну зараду", каже Љубисав Орбовић, председник Савеза Самосталних синдиката.

А колико их живи од минималца не зна се, кажу синдикати. Многи послодавци запосленима уплаћују минималац а остатак дају на руке, и о томе се ћути. Оно што је сигурно, повећања ће бити јер су за то створени економски предуслови, тврди министарка рада.

„Она треба да буде одржива, треб да буде стабилна и то нам је свима циљ. У наредном периоду ће се тачно дефинисати како и колико це се дефинисати та одржива цена рада која извесно да ће да буде већа него сто је то било претходне године", каже Дарија Кисић Тепавчевић.

Уколико социјални партнери не постигну договор, коначна одлука је на држави, као и претходне две године. Преговарачки тим састаће се поново у понедељак.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво