Читај ми!

РТС у ПКБ-у: Да ли инвеститор поштује договор, колико је уложено до сада и како предузеће послује

Некадашњим симболом не само Београда већ и велике Југославије, ПКБ-ом већ трећу годину управља нови власник – компанија "Ал Дахра" из Уједињених Арапских Емирата. Након година лошег пословања, гигант је продат за 121 милион евра. У претходном периоду уложено је неколико десетина милиона евра, а руководство компаније најављује нове инвестиције.

У власништву компаније "Ал Дахра Србија" налази се више од 17.000 хектара ораница. На њима се производе житарице, уљарице, крмно биље…

Ове године остварили су рекордне приносе пшенице: 8,2 тоне по хектару, јечма 8,9 тона и уљане репице 4,4 тоне по хектару. 

"Боља селекција ђубрива, пестицида и семена и исто тако оптимизација саме обраде земљишта. На одређеном проценту површина прешли смо на тзв. редуковану обраду како бисмо смањили емисију угљен-диоксида у атмосферу за отприлике пет пута", каже Немања Опарница, главни инжењер за прецизну пољопривреду.

Владимир Деронић је у компанији већ четврт века и каже да се промене и те како осећају откад ПКБ-ом руководи нови власник.

"Нисмо имали климу у тракторима, старе машине 17 година, приколице, без инсталација... Откако смо ушли у компанију Ал Дахра милионско улагање. То се види по машинама. Климатизоване кабине", каже Владимир Деронић, руковалац пољопривредним машинама.

Будуће инвестиције 

Када је преузео ПКБ, нови власник се обавезао да ће у комбинат за три године уложити 30 милиона евра. Тај рок није истекао, а инвестирано је много више у механизацију, сточарство и фабрику луцерке.

"Потребно је засновити комплетан систем за дренажу и инсталирати комплетне системе за иригацију који ће нам омогућити да постижемо добре резултате када су у питању приноси без обзира на временске услове. Додатне инвестиције у механизацију и планиране су додатне инвестиције у фарме крава", рекао је Душан Радичевић, генерални директор компаније "Ал Дахра Србија".

Неколико милиона евра већ је уложено у побољшање услова на фармама "Ал Дахре". Уведена су нова хранива, а краве на мужу иду четири пута дневно. Прошле године произведено је 54,9 милиона литара млека, што је 11 милиона литара више него раније.

"Ал Дахра је значајна средства уложила у обнављање генетског потенцијала нашег стада првенствено увозом 612 високостеоних јуница из Данске прошле године. У тренутку приватизације на фармама је било око хиљаду крава које производно нису задовољавале критеријуме", рекао је Јован Антић, главни технолог за контролу производног процеса и нове технологије.

Од око 260 километара канала који пролазе кроз парцеле компаније "Ал Дахра Србија", за сада је у сарадњи са "Србијводама" очишћено око 180 километара.

Такође, у насељу Врбовско је уз помоћ морских алги решен проблем непријатних мириса из канала око фарме који је мештане мучио више од две деценије.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво