Читај ми!

Нови хотел, постројење за прераду отпадних вода, шта ће се још градити у Пчињском округу

На месту где је 40 година пропадао незавршен хотел у Врањској Бањи гради се нови хотелски комплекс. У Врању се завршава изградња постројења за прераду отпадних вода. Завршавајући посету Пчињском округу, премијерка Ана Брнабић каже да је доста уложено, али и да има још много тога да се уради.

Врањску или Краљевску бању, која је угостила и краљицу Драгу и краља Петра, посећују туристи током целе године. Једини капацитети су сада у Специјалној болници, 120 лежаја.

За три године Врањска Бања добиће хотел са 190 соба, на 40.000 квадрата. Компанија "Миленијум тим" припрема земљиште у центру Бање. Ту се, до продаје, 40 година урушавао недовршени хотел.

"Спа центар од 4.000 квадрата, највећи конгресни центар ван Београда, шест ресторана, шест барова, то ће бити нешто сасвим посебно", истиче Никола Аврам, директор хотела.

Драган Сентић, председник општине Врањска Бања, каже да је веома битно да 350 људи добија посао, тако да Бањчани и млади људи из околних места неће морати због посла да напуштају своја огњишта.

Брнабић: Хотелски комплекс какав ће Србија имати први пут

Градиће се још један хотел са спа центром и кућице у шуми. Први хотел отвориће 2023. године, а остале три године касније. Вредност инвестиције је 90 милиона евра.

Премијерка Ана Брнабић, завршавајући посету Пчињском округу, рекла је да је то комплекс какав ће Србија имати први пут.

"Ми немамо овакву инвестицију у сектору туризма у Србији, он ће нас ставити на Европску мапу за туристичке дестинације", оцењује Брнабићева.

Вујовић: Изградња постројења за прераду отпадних вода широм Србије

Термоминерална вода се мањим делом користи, Врањска Бања добиће средства за замену котлова, прелазе са угља на термалну воду. Код Врања се завршава градња постројења за прераду отпадних вода.

Директор "Водовода" Горан Ђорђевић указује да су ту дигестори где се муљ таложи и суши, гасна компонента, као и електрана која штеди око 80 одсто енергије за одржавање самог постројења.

Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине истиче да је то пример и добре праксе, јер се широм Србије очекује изградња таквих постројења, у још много градова.

"Оно што је важно када говоримо о том постројењу јесте и нових 22 километара канализационе мреже", додаје Вујовићева.

Да ли фабрика обуће "Геокс" планира да напусти Врање

Одговарајући на питања новинара да ли италијанска фабрика обуће "Геокс" планира да напусти Врање, премијерка је рекла да та информација није сто одсто потврђена, али се очекивало да инвеститори који су у Србију долазили због јефтине радне снаге, сада траже друга тржишта.

"Када буду такве компаније одлазиле, а одлазиће без сумње, ми ћемо имати нове инвеститоре и ти људи неће остајати без посла, него ће то бити инвестиције које ће пратити боље плате, које неће држати раднике на минималцу", објашњава премијерка.

На крају дводневне посете председница Владе Ана Брнабић је закључила да је доста урађено у Пчињском округу, Босилеграду су најважнији инвеститори, Трговишту прекогранични туризам, а у Бујановцу и Прешеву има проблема, без Срба у локалној власти не реализују се пројекти у српским срединама.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се