Читај ми!

Висока оцена Стејт департмента о инвестиционој клими у Србији

Амерички Стејт департмент високо је оценио инвестициону климу у Србији у извештају за 2021, истичући вишегодишње спровођење макроекономских реформи, фискалну дисциплину и финансијску стабилност као главне факторе који су допринели побољшању услова за страна улагања.

У новом Извештају о глобалној инвестиционој клими за 2021, Стејт департмент наводи да је мишљење америчких инвеститора у Србији генерално позитивно због стратешког положаја земље, добро образоване и расположиве радне снаге, одличног знања енглеског језика, подстицаја за инвестирање и аранжмана о слободној трговини са кључним тржиштима, пре свега с Европском унијом.

У документу се посебно наглашава да инвеститори из САД уживају једнака права у тржишној утакмици као њихови српски и други страни конкуренти.

"Инвестициона клима у Србији се последњих година побољшала, вођена макроекономским реформама, већом финансијском стабилношћу, фискалном дисциплином и процесом приступања Европској унији (ЕУ), који подстиче законодавне промене које унапређују пословну климу", пише у извештају.

Напомиње се да је Влада успешно завршила тридесетомесечни инструмент за координацију политике са Међународним монетарним фондом (ММФ) у јануару 2021. године, да ради на новом стендбај аранжману, као и да је Србија 2020. напредовала за четири места на Дуинг бизнис листи Светске банке и да заузима 44. позицију.

Привлачење страних инвестиција остаје важан приоритет Владе, додаје Стејт департмент и подсећа да су 2021. године Сједињене Државе и Србија потписале нови Споразум о подстицају улагања који, како каже, може да олакша могућности за улагања у бројне различите секторе.

Такође се констатује да Амбасада САД у Београду често помаже инвеститорима када наиђу на неки проблем, али и да српски лидери реагују на инвестиционе потешкоће.

У извештају се као изазови с којима се земља суочава наводе спорост бирократије, корупција, губиташка државна предузећа, велика неформална економија и неефикасно правосуђе. Додаје се да "политички утицај на одлуке номинално независних регулаторних агенција такође забрињава".

У обимној анализи се указује да је Влада Србије поставила економски раст и отварање нових радних места као главне приоритете и да се посветила решавању неколико дуготрајних питања који се односе на, како се наводи, "консолидацију тржишно вођеног капитализма" (економија заснована на приватном власништву).

Даље се набрајају спроведене значајне реформе у законодавству (закон о раду, грађевинске дозволе, инспекција, јавне набавке...), као и спровођење дигитализације јавне управе, увођење електронског потписа, приватизације које су помогле побољшању пословног окружења...

Стејт депармент констатује да Влада полако напредује у решавању проблематичних државних предузећа, да је тамо где је то било могуће овај проблем решаван путем стечаја или приватизације, те да је у плану приватизација још 78 компанија.

Ако Влада реализује обећане реформе током процеса приступања ЕУ, пословне могућности ће наставити да расту у наредним годинама, наводи се.

Сектори који ће осетити највише бенефита од реформи су пољопривреда и прерада пољопривредних производа, управљање чврстим отпадом, канализација, заштита животне средине, информационе и комуникационе технологије (ИКТ), обновљиви изворе енергије, здравство, рударство и производња, сматра Стејт департмент.

Жене у Србији углавном уживају једнак третман као мушкарци у пословању, а Влада нуди различите програме подршке женском предузетништву, при чему држава од 2017. године обезбеђује приближно један милион долара годишње бесповратних средстава из буџета за подршку иновативном женском предузетништву, закључује се у извештају Стејт департмента.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара