Читај ми!

Трошкови обраде кредита - ко је на добитку, а ко на губитку

ПКС очекује од Одбора за уставна питања и законодавство Народне скупштине да донесе одлуку која ће бити у интересу привреде и свих њених грађана, а не у корист малог броја адвоката који преко леђа истих грађана покушавају да оштете домаћу привреду за близу 100 милиона евра. Удружење банака подржава иницијативу. Народна странка упозорава да би Скупштина тиме омогућила да банке "преварно добију право наплате" трошкова обраде кредита, чиме ће директно бити оштећени грађани.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да овим тумачењима Закона о облигационим односима, Закона о заштити потрошача и Закона о заштити корисника финансијских услуга скупштински Одбор треба да стави "тачку на пљачку привреде" од стране неодговорних адвоката.

"Како другачије него пљачком привреде, назвати више од 200.000 тужби које су у име изманипулисаних грађана покренули поједини адвокати. Шта је ако није "пљачка" када у тим парницама грађанин у случају позитивне пресуде у просеку добије 2.000 динара, а адвокат 42 пута више! Како него "пљачком" назвати препродају судских предмета од стране адвоката по цени од 20 евра, тако да грађани ни сами не знају да су уопште део било каквог поступка. Све ово говори да нико, а нарочито не Скупштина Србије, не ради на штету грађана, већ на штету неодговорних адвоката", каже Чадеж.

Председник ПКС наглашава да у Европској унији важе иста правила као и у Србији када је реч о банкарским таксама.

"Ако којим случајем ови неодговорни адвокати добију спорове, банке ће претрпети штету од око 100 милиона евра. То ће се неминовно прелити на привреду, на смањивање нашег раста, на губитак тржишта. То ће свакако довести до гашења фирми и губитка радних места. Па, да ли је то циљ? Интерес Србије свакако није и неће бити пуњење џепова једног броја неоговорних адвоката", наглашава Чадеж.

"Аутентично тумачење - решење у корист грађана, привреде и банака"

Најаву доношења Аутентичног тумачења Народне скупштине Републике Србије, Удружење банака види као стављање тачке на вишегодишње спорење око оправданости банкарских накнада, а које је, како наводе, постало "озбиљна претња стабилности финансијског система, постигнутом нивоу макроекономског развоја, а самим тим и стандарду и интересима свих грађана Србије".

Банке у Србији од самог почетка су на становишту да су накнаде за трошкове обраде кредита и друге услуге у потпуности у складу са законом и у тумачењу Народне скупштине виде потврду исправности тог става.

"Аутентичним тумачењем пословање банака у Србији враћа се у оквире правне државе и сигурности инвестиција, што Србију коначно ослобађа позиције да је једина земља у региону и шире у којој се на суду решава питање накнада. Аутентично тумачење донеће директну корист грађанима и привреди Републике Србије", наводи се у саопштењу банака.

Додају да иако су саме претрпеле значајне финансијске губитке због таласа тужби због накнада, банке у Србији изражавају спремност да још једном покажу добру вољу, тиме што неће оспоравати до сада донете пресуде у корист клијената и неће тражити повраћај исплаћених трошкова, на шта би, по основу Аутентичног тумачења Народне скупштине, имале право.

Народна странка: Власт омогућава банкама додатну зараду на штету грађана

На ову иницијативу реаговала је Народна странка, која је упозорила да ће банке "преварно добити право наплате" трошкова обраде кредита, чиме ће директно бити оштећени грађани и привреда, ако Скупштина Србије усвоји предлоге за "аутентично тумачење" Закона о облигационим одноцима, Закона о заштити потрошача и Закона о заштити корисника финансијских услуга, које су поднели посланици СНС-а.

"Преварно зато што би предлог аутентичног тумачења члана 1066. Закона о облигационим односима био супротан ономе што је Врховни суд већ утврдио у свом ставу, односно да банке нису могле да наплаћују трошкове обраде кредита без обавезе да дужницима саопште структуру тих трошкова", рекао је председник Одбора за привреду и финансије Градског одбора Народне странке Београд, економиста Борислав Боровић.

"Што је још горе, ако прође, овај типично лобистички покушај владајуће странке у корист банака, судови би били обавезни да ово тумачење примене у пракси, чак би грађани морали да врате новац за већ добијене судске спорове", истакао је Боровић.

Боровић је додао да ће "ово за последицу имати и поништавање става Врховног суда о валутној клаузули кредита у швајцарским францима или о немогућности једностраног повећавања камата од стране банака".

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво