Читај ми!

Када ће грађани моћи да конкуришу за субвенције за замену столарије

Становници 67 градова и општина моћи ће ове године да конкуришу за финансијску помоћ државе за изолацију станова и кућа, замену столарије и котлова. Држава је за то издвојила око 224 милиона динара. После општина следи избор извођача а у августу, кажу у Влади, пријављивање грађана.

Формула је следећа – прво општина у свом буџету одвоји новац за унапређење енергетске ефикасности, а онда конкурише да из републичке касе добије још толико.

Међу општинама које су обезбедиле највећи износ по десет милиона динара су и оне са мањим бројем становника, попут Мајданпека и Рашке.

"Од министарства и од владе Републике Србије тражили смо пет милиона динара. Реално сагледавајући да ако будемо тражили више, да нас неће уврстити у ред општина које ће потписати уговор", каже председник Општине Рашка Игњат Ракитић.

Сличну калкулацију, изгледа, имали су и други јер је држава најпре за пројекат предвидела 54 милиона динара, а након пријава локланих самоуправа, износ више него учетворостручила.

Да ли због тога или нечег другог, тек Крушевац је издвојио само 300.000 динара, Панчево два милиона, Краљево нешто више.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић истиче да је тај град,  обзиром на расположива средства, одлучио да аплицира за два и по милиона динара и да су толико средстава и добили.

"Очекујем да ће у будућности ово министарство определити додатна финасијска средства, а онда ћемо наравно и ми као град Краљево определити још више средстава", наглашава Терзић.

Избор извођача радова па конкурс за грађане

Следећи корак је избор фирми – извођача радова, па тек онда следи конкурс за грађане.

Услов за субвенцију је да за кућу или стан имају грађевинску дозволу, да је легализована или бар у поступку легализације.

"Процена је да ћемо у августу већ имати прве уговоре, у септембру морају да почну радови. У септембру ћемо заједно са локалним самоуправама контролисати спровођење овог пројекта и треба да видимо завршене послове већ на почетку грејне сезоне", поручује Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

У ресорном министарству за почетак јесени најављују и конкурс за постављање соларних панела, а до краја године и други позив за енергетску ефикасност.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво