Читај ми!

Израелски инвеститори заинтересовани за пречишћавање отпадних вода у Србији

Србија би наредних година само у постројења за прераду отпадних вода морала да уложи 20 милијарди евра, кажу у Привредној комори Србије. Ових дана у гостима су им изралески стручњаци и инвестиори, ради да уложе новац у ту област.

Израел је једна од првих земаља на свету која има фабрике за десалинизацију морске воде. Тако прерађену користе је за пиће и у пољопривреди.

"Више од милијарду људи на свету нема приступ чистој пијаћој води и тај број ће услед климатских промена расти. Питање воде за Израел није сами еколошко. Оно је и део мировног договора на Блиском истоку, јер смо због воде до скора имали и ратове", каже амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан.

Израелци зато не расипају воду, имају најмање губитке на мрежи, а истовремено пречишћавају 90 одсто отпадних вода. Неупоредиво више од Србије.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић истиче да последња статистичка анализа коју Агенција ради из године у годину показује да је тај број дошао до историјских 14,42 процената.

"То је још далеко од оног што смо замислили, а то је да сигурно превазилазе 50 процената или 60 процената", наглашава Радовић.

Извештај о степену загађења и прераде отпадних вода, Агенцији за заштиту животне средине подноси 356 компанија. Трећину надзире Европска агенција. Многе све више улажу у пречистаче, неретко и под притиском јавности.

"Очекујем велики прилив средстава за подршку која ће долазити из међународних финансијских институција из ЕУ кроз претприступне фондове и наравно из свега што је предвиђено за зелену агенду за Западни Балкан. Верујем да када причамо о томе, ми желимо да скупимо знање и да будемо подршка региону у том процесу", поручује директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у ПКС Михаило Весовић.

Да простора за расипништво и небригу немамо показује и то што Србија није богата водним ресурсима. Имамо 1.500 кубних метара по становнику, а житељи Европске Уније по око 2.500 кубика.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се