Читај ми!

Хладно време и влага не иду наруку ратарима, колико ће жетва каснити

Овог пролећа кукуруз је посејан на 20.000 хектара више него лане. За 10.000 хектара су увећане површине под сојом, а за толико је мање сунцокрета него прошле године, подаци су Удружења "Жита Србије". Због хладног времена успорена је вегетација свих ратарских култура, па ће и жетва каснити.

На већини парцела у шабачком крају кукуруз је посејан ван оптималног рока. На неким њивама пољопривредници су усев пресејавали.

"Усев је сада у коректном стању с обзиром на то да сетва није била никад дужа, никад није била хладнија, кишовитија. Доста паора морало је да пресејава кукуруз, јер је иструлио од влаге, хладног времена", каже Филип Драгојевић, пољопривредник из Шапца.

Влаге у земљишту има, али недостаје топлота како би биљке напредовале. Време погодује заштити пролећних усева од корова.

"Усеви су ту и тамо добри, али хладно је, нешто не напредују много. Сунце фали, поготово за ‘Пионир’ кукурузе, где пера добијају црвену боју. Кукуруз је тропска биљка, воли топло. Влаге има довољно, сада му само треба топлота", наводи Драган Миловановић, пољопривредник из Матијевца код Шапца.

Хладно време успорило је раст озимих жита, али се и пољопривредници и стручњаци надају добром приносу пшенице.

"Сада нема неког уласка у њиве због заштите. Усеви су углавном доброг кондиционог стања, здрави су, једино ако се неки јачи напад леме јави, у том случају може се урадити заштита. Сада можемо рећи да је рано говорити о неком приносу, ипак, очекујемо један добар, солидан принос", објашњава Светлана Златарић из ПССС Шабац.

Сунце је сада најпотребније и пшеници, која је у раној фази наливања зрна.

Према подацима Удружења "Жита Србије", пшеницом је јесенас у Србији засејано око 595.000 хектара, за 25.000 хектара више него годину дана раније. И јечма је више за 16.000 хектара. Због неуобичајено хладног времена, процена је де ће жетва каснити десетак дана.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара