Читај ми!

Kомпанија Промист купила панчевачку Азотару, најављују покретање производње

На јавном надметању, новосадска компанија "Промист" купила је панчевачку Азотару у стечају за 650 милиона динара. Нови власник планира да, после три године застоја, покрене бар део производње вештачког ђубрива.

У некадашњој фабрици вештачког ђубрива, која је запошљавала више од 1.000 радника, остао је употребљив једино погон КАН-а.

Све остало се мора реновирати, а неопходно је уложити и у нове технологије. За три месеца овде планирају да започну производњу течног ђубрива, годишње 300.000 тона, за извоз у Европску унију.

"У плану је покретање једног дела производње у Азотари поново, то што је у нашој могућности. За веће покретање производње неопходно је стратешко партнерство са већим компанијама или нека врста субвенција од државе у смислу цене гаса", рекао је  Данило Томашевић, директор "Промиста".

"Промист" је пре четири године купио бившу фабрику стакла у Панчеву, коју сад користи као складиште за вештачко ђубриво. У Азотари постоје три магацина од 30.000 квадратних метара, који се после реконструкције могу поново користити.

"Стратешка намера Промиста је да премести сва складишта вештачких ђубрива из старе Стакларе у нову Азотару, а да се један логистички центар за претовар и складиштење житарица оформи овде, на овој локацији. Зато се овде граде силоси и то нам је план", рекао је Томашевић. 

И док се граде нови силоси и обнавља Азотара, руше се симболи индустријског града. Због дотрајалости, у Стаклари су срушена четири од седам фабричких димњака и три водоторња.  

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара