Читај ми!

Копаоник бизнис форум у Београду, економисти оптимистични после корона кризе

Србија и друге земље Западног Балкана на економску кризу изазвану пандемијом одговориле су боље него што су међународне финансијске институције очекивале, прва је оцена Копаоник бизнис форума који се први пут одржава у Београду управо због пандемије. Међународни монетарни фонд оцењује да је Србија имала мањи привредни пад у 2020. години него други у региону захваљујући пре свега мерама подршке привреди и грађанима.

Можда побеђујемо корону али се она и даље пита, па је традиционално мартовско саветовање економиста померено са марта за мај, са Копаоника у Београд. За почетак од економиста оптимистичне прогнозе.

"Српски БДП је тако структуриран да пандемија није погодила много одређене секторе који су били највише на удару у другим земљама, попут туризма, док је код вас расла пољопривреда, грађевинарство и потрошња у малопродаји. Први квартал у Србији је био бољи од очекиваног, према проценама остварен је раст од 1,2 одсто и ми сада ове године очекујемо раст пет на шест одсто", рекао је Себастијан Соса, шеф ММФа за Србију.

Светска банка указује на ризике из иностранства који би могли да угрозе српске планове.

"Оно што очекујемо од власти тих земљама региона је да улажу у образовање које мора да се темељи на тржишту рада које постаје све више дигитализовано. Оно шо је, криза показала, јесте да је неформални сектор у односу на формални сектор много угрожнији и да је управо том сектору највише потребна помоц државе", наводи Чакери Јасмин, менаџер Светске банке.

Стручњаке плаши наговештај раста инфлације у зони долара и евра, што би могло да доведе и до раста камата не кредите.

"Мислим да је још рано за велике процене, мислим да ће ситуација бити јаснија после другог квартала. Ипак, одајемо признање вашој влади за благовремене мере за спречавање последица пандемије од помоћи привреди и становништву до гарантне шеме за мала и средња предузећа", каже економиста ЕБРД-а Иши Рика.

Домаћи економисти и привредници и банкари рећи ће своје наредних дана. Мање ће, најављују, причати шта је било, више шта чинити.

"Да покушамо да извучемо поуке јер је пандемија ковид 19 заправо убрзала промене које су дошле са четвртом индустријском револуцијом и на који начин те промене могу да буду искоришћене од земаља у развоју као што је Србија за континуирани раст од 5, 6 и више процената", напомиње Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије.

Никада није све ни бело ни црно. Тако је и пандемија донела нешто добро – нове шансе. Како их и искористити, биће ситгурно тема свих 22 панела планирана у наредна три дана.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара