Читај ми!

Брнабић: Наступ Србије на изложби у Дубаију круна свих успеха

Србија ће представити своје бизнис заједнице на водећој светској пословној манифестацији, сајму "Дубаи експо 2020", од октобра ове до марта наредне године, а премијерка Ана Брнабић каже да ће наступ Србије на тој светској изложби бити круна свих успеха постигнутих од 2015. у обасти дигитализације, креативних индустрија и иновација.

На конференцији за новинаре на којој је представљен наступ Србије у Дубаију, у српском павиљону, планирано је и потписивање Споразума о слободној трговини са Уједињеним Арапским Емиратима током те велике светске изложбе, која је требало да буде одржана прошле године, али је због пандемије одложена.

Брнабићева је рекла да ће се на тој манифестацији Србија представити као један од лидера у иновацијама, дигитализацији, електронској управи, талентима, керативности, идејама.

Нагласила је да Србију данас и по томе препознају, као и по фантастично укусној храни, гостопримству, предивним пределима и богатој култури и традицији. 

"Покушаћемо Србију да представимо онакву каква је она данас", рекла је Брнабић, која је и председница Kоординационог тела за реализацију наступа Србије на Светској изложби.

Подестила је да се Србија последњи пут представила на светској изложби у Милану 2015. године када је ушла у фискалну консолидацију и да се од тада много променила и да је поставила стратешке правце будућег развоја.

"Од тада смо ушли у пет, шест година значајног раста, уложили смо огроман труд и напор да променимо Србију и покажемо је као змељу која може да понуди много више од добре хране, прелепе историје и традиције, и прелепих географских предела", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је од 2015. Србија једна од првих земаља у Европи која је увела програмирање као обавезан предмет од петог разреда основне школе, да су отворена четити научно-технолошка парка и три нова научна институте која се баве новим технологијама, да је усвојена Стратегија развоја вештачке интелигенције чиме се Србија сврстала међу 26 земаља на свету која има тај документ.

"Србија је међу топ 10 земаља за таленте, у првих пет земља света у блок чејн технологији, у првих 10 земаља у свету по производњи видео игрица, земља која је све више дом за развојне центре најнапреднијих светских компанија, као што су Мајкрософт, МТУ...", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је пред насим тимом за организацију наступа у Дубаију тежак и одговоран задатак да представи све што је урађено у последњих шест година, наше таленте, људе и идеје.

Премијерка каже да је поносна и што су организиатори изложбе препозналу Србију као земљу дигитализаије и креативних индустрија и наводи да је Србија позвана да заједно са Kандом и Италијом води недељу креативних индустрија у оквиру изложбе, а са Естонијом, недељу дигитализације.

"Србија је један од лидера у овим областима. То је 2015. било незамисливо. То је Србија данас", поручила је Брнабић.

Навела је да ће наступ Србије на светској изложби отворити нашим компанијама и људима нове прилике и представити шта Србија данас значи и шта све може да понуди.

"С нестрпљењем очекујем почетак изложбе. Наша привреда треба да покаже сву своју снагу, иновативност и издржљивост. Надам се да ће ово бити круна свих наших успеха од 2015. до данас", истакла је Брнабић.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка Србије за "Експо 2020 - Дубаи" Татјана Матић каже да интересовање бројних земаља говори да ће то бити сигурно једна од најуспешнијих ЕXПО изложби икад.

Миистарка је навела да смо већ са УАЕ потписали Меморандум о међусобном признавању дигиталних серификата како би омогућили грађанима и приврединцима одлазак на изложбу.

Kаже да је планирано и постписивање споразуам о слободној тговини са УАЕ током изложбе за који наводи да ће додатно ојачати наше економске односе и пружити прилику нашим пословним пеатнерима, произвођачима и компанијама за пласман производа на тржиште Блиског Истока и целог света.

Поред трговине, каже Мартић, једна о тема на изложби биће и туризам, нарочито здравствени и велнес туризма који је развојна шанса Србије и очекује да ће Србија привући многе инвеститоре за развој туристичке индустрије после ковида.

"Сектор телекомуникација доминираће изгледом наше Пављиона. Поносимо се култно-историјским наслеђем, али и нашом иновативношћу и великим умовима који су обележили и цео свет. Сигурно је да ће наши научни институти, универзитети добити шансу, као и компаније из области савремених технологија да се представе", рекла је Матић.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж казао је да ће се настојати да се производи и идеје из Србије представе на највећој светској манифестацији на којој ће наши привредници имати сусрете и састанке са компанијама из целог света.

"Позивам све привреднике и представнике мале производње да се јаве ПKС-у да бисмо осмислили како желе да представе идеје и производе и како бисмо показали шта Србија заиста ствара и да и те како ствара нову вредност", нагласио је Чадеж.

Србија ће учествовати на изложби у Дубајиу са темом "Србија ствара идеје - инспирисани прошлошћу, обликујемо будућност".

Темом "Повезивање умова, стварање будућности" и тематске целине "Могућност", "Мобилност" и "Одрживост" манифестација ће представити најбоље примере пословне сарадње и иновације из целог света, технолошка, индустријка и економска достигнућа.

На конференцији за новинаре виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за "Експо 2020 - Дубаи" Ана Илић је представила концепт наступа Србије на светској изложби.

"Наш павиљон ће бити и симболична временска капсула, кренућемо од Винче, преко тога како смо утицали на човечанство кроз рад Тесле, Пупина, Миланковића, до савремене Србије и дигитализације, иновативности и креативности", рекла је Илић.

Навела је да на изложби учетвовати укупно 200 учесника, међу којима су 192 државе и међународне организације и компаније, а да ће око 80 земаља имати посебан павиљон, међу којима је и Србија.

"Еxпо позива посетиоце да се прикључе у стварању новог света. Видећемо како свет планира да одговори на савремене изазове човечанства", рекла је Илић.

За реализацију бизнис програма задужени су ПKС и развојна агенција Србије, а три циља наступа су да се на светској изложби Србија представи као модерна земља кретивности и бриљантних идеја, која продубљује добре политичке и инвестиционе односе са Блиским Истоком и УАЕ и обогаћује сарадњу с целим светом.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара