Од јануара фискалне касе морају да користе готово сви, али не и адвокати и таксисти

Од наредне године фискалне касе морају да користе готово сви предузетници и занатлије и да промет евидентирају у реалном времену. Међутим, ван система су и даље адвокати и таксисти. То је неправда, кажу стручњаци, а Влада одговара да је добро одмерила ситуацију.

Влада је пре неки дана новом уредбом у фискални видокруг државе ставила готово све – фризере, козметичаре, препродавце на тезгама, чак и погребнике. Сви ће од наредног јануара морати да евидентирају промет фискалним уређајима.

"Оно што се мора, мора се, само се надам да ће држава помоћи да набавимо неопходну опрему, јер са прометом који због пандемије остварујемо, свакако би нам био нови издатак", каже Драгана Рајковић, фризерка из Крушевца.

"А како да ми се сад у каси нађе вишка пара или мањак? Ја не гледам да ли ћу муштерији да вратим динар, два. И никад нисам то гледао. А мени ако буде мањак, ја плаћам казну. Ако буде вишак, исто ми се хвата", каже Перо Марић, накупац из Крушевца.

У Влади обећавају да ће у наредна два месеца све бити јасније, једноставније и јефтиније.  

"Довољно је да имате један добар модерни телефон, мало савременији уз малу надоградњу имаћете апсолутно прихватљив уређај који ће вам омогућити да будете у систему фискализације. С друге стране, министар и министарство најавили су да ће део тих трошкова субвенционисати држава", наводи Славица Савичић, државна секретарка Министарства финансија. 

Зашто су адвокати и таксисти изузети 

Држава жели да што више промета уведе у легалне, контролисане токове. Зато стручњацима није спорно што су ван система остали, на пример, пољопривредници који на пијаци продају своју робу, или јорганџије, бомбонџије, наплата паркинга. Али јесте то што фискалне уређаје и даље не морају да имају адвокати и таксисти.

"Ми се наравно морамо дивити тим организацијама или на неки начин рећи да није ни то лако,  али да је у односу на неке друге делатности које немају ту могућност да се на тај начин боре као што имају адвокати и таксисти, можемо рећи да је то неправедно", сматра Ђерђ Пап из "Фискал про"

Изузећа се, објашњавају у Министарству, односе на посебно оправдане случајеве у којима би појединим делатностима због специфичности уз фискалне уређаје било отежано пословање.

"Ово је сада предлог. То не значи да неће доћи до промена и да ће у неком следећем кораку неко други бити обухваћен. Дакле, не искључује се та могућност, то је интерес државе", напомиње Савичићева. 

Фискалне уређаје од наредног јануара мораће да имају коцкарнице, ауто-перионице, продавци на вашарима. Кроз њу ће морати да се евидентира и узети аванс, али не и наплата рачуна на основу мерних инструмената, на пример за грејање, гас, телефон, струју.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара