Читај ми!

Цвећаре из Липолиста није зауставила ни епидемија, на домаће тржиште стигла и "Моника Белучи"

Србија и југ Француске најбоља су поднебља за гајење цвећа у Европи, посебно ружа, процењују стручњаци. Само прошле године, извезли смо руже за два и по милиона евра, а међу највећим извозницима су произвођачи из села Липолист код Шапца. У години ковида у том селу чак су и увећали продају цвећа и зеленила.

У расаднику породице Топаловић, која се гајењем ружа бави дуже од шест деценија, продаја садница ружа у пуном јеку. Само у Русију отпремљена су два шлепера са око 60.000 ружа.

Потражња је повећана и на домаћем тржишту. Купци воле да проводе време у стакленицима са цвећем а због епидемије све је популарнија и онлајн продаја.

"Главна тржишта су нам простор бивше Југославије и руско тржиште, ту је ситуација, да кажем, стандардна из године у годину, није било неких турбуленција у извозу. Што се Русије тиче, они су јако специфични, имају ту традицију поклањања, воле руже, било шта што цвета", наводи Јован Топаловић из Липолиста.

Ништа мање омиљена није ни у Србији. Само у овом ружичњаку произведе се 200.000 садница годишње, а у време изолације, посла има и за одгајиваче ружа и за курирске службе.

"Претпостављам да је то зато што су се људи окренули викендицама, селу", додаје Јован Топаловић.

Драгана Селенић, продавац у расаднику "Топаловић", наводи да често долазе купци који не знају шта желе.

"Волим да препоручим ружу Николо Паганини, која је многоцветница, црвена, исто тако од чајевки волим да препоручим Софију Лорен", каже Драгана Селенић.

Руже из Липолиста, где се производњом краљице цвећа бави двадесетак породица, доброг су квалитета не само због поднебља, већ и због посвећености, знања и сарадње произвођача са колегама из региона.

Породица Топаловић потписала је нове уговоре са најпознатијим светским селекционарима из Француске и Немачке. Тако је на наше тржиште доспела нова сорта "Моника Белучи", међутим и даље је најпродаванија "лаваглут" која се више не производи код селекционара, али и даље постоји у Србији.

Највише посла овде се тек очекује, јер следи сезона расађивања украсног биља у контејнерима. Произвођачи кажу да очекују помоћ државе кроз субвенције и регулисање њиховог статуса.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се