Читај ми!

Јасна порука привредника – нема заједничког тржишта без подршке влада из региона

Економске губитке, додуше много мање, сабирала је готово годину и по Србија, због таксе коју је, из политичких разлога, увела Приштина на робу која је из централне Србије ишла у покрајину. На дневном нивоу штета је за Србију премашивала милион евра. То јесте лош пример, али не умањује значај повезивања које такве ситуације може да спречи, а економску сарадњу побољша. Наравно, уз политичку вољу.

Привредници са скупа у Подгорици од пре недељу дана, послали су још једном јасну поруку – заједничко економско тржиште не може да функционише без подршке влада региона.

Корак у том смеру је иницијатива "мини Шенген". Четири слободе по узору из Брисела – слобода кретања људи, робе, услуга и капитала. Оно што је већ донела - на граничном прелазу Табановце-Прешево једно чекање.

"Ако сте ви до сада чекали пет сати, а сада не чекате испод сат, то је озбиљна разлика у трошковима, знате ви то плаћате сваки сат кошта и вас као произвођаче и продавца и некога ко је шпедитер, то су све ствари које штеде новац", објашњава Марко Чадеж из Привредне коморе Србије.

Пре свега, то је била идеја Централноевропског уговора о слободној трговини од пре 15 година.

Пет земаља региона, Унмик у име Приштине и Молдавија поставиле су систем бесцаринске трговине.

За многе, Цефта је пала на испиту крајем 2018. Више од годину и по дана на снази је била одлука из Приштине да уведе таксу од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ.

"Цефта је такав систем у коме једна чланица може и да блокира све остале, да ли је то Косово, сутра може да буде било ко други. Када је Косово политички увело, јесте највиша штета била за Србију, али велика штета је била за привреднике са Косова", објашњава Чадеж.

"Ја мислим да је регионална сарадња и те све идеје још увек нека аморфна маса која нема баш тачан облик знајући да се то коси са проблемима који постоје у политици и у билатералним односима", објашњава Идро Сефери, новинар.

Иако, каже Слободан Зечевић, економија може да релаксира политичке односе не може да је надмаши. Наводи и пример.

"Ево и САД и Кина имају јако успешну економску сарадњу с једне стране а опет с друге стране они су полтички ривали значи економија не може увек да победи политику, али економија може да допринесе спречавању сукоба", наводи Слободан Зечевић са Института за европске студије.

"Жалосна је чињеница да барем десет година ЕУ неће примати нове чланице према томе треба се припремати да се издрже до тада и у том погледу мини шенген је једно могуће решење само се треба бојати да оно не постане нешто превише чврсто и трајно па да на концу престане препрека даљим интеграцијама", објашњава Жарко Пуховски, аналитичар.

Колико је важно да се лакше прелазе границе показује и година пандемије. Прошлог лета туристи из Србије први пут су видели албанско приморје.

"Не могу Албанци или Срби или други у региону живети нормално уколико они не третирају једни друге равноправно", наводи Идро Сефери, новинар.

Уколико би све земље региона и Косово и Метохија подржале акциони план о заједничком регионалном тржишту рачуница каже – 18 милиона људи могло би да се слободно креће и размењује робу и услуге. За сада мини Шенгену нису пруступиле Црна Гора и БиХ.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се