Читај ми!

Брза саобраћајница Иверак-Лајковац готова до децембра 2022, председник најавио нове инвестиције у ваљевском крају

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац која ће спојити Ваљево са ауто-путем "Милош Велики". Председник најављује да ће следеће године почети градња ауто-пута од Бегорада до Зрењанина.

Вучић је током обиласка радова запитао представнике кинеског извођача, компаније "Чајна Шандонг", да ли ће радови бити готови до децембра 2022. године, као што су раније обећали и добио потврдан одговор.

Представник кинеске компаније је рекао да је прошле године лично обећао председнику Србије да ће брза саобраћајница бити готова до краја 2022. и да ће тако и бити.

Вучић је подсетио да је уговором предвиђено да цео пројекат буде готов до децембра 2023.

"Цео овај крај ће да оживи и људи из Ваљева више неће да се селе за Београд", додао је Вучић.

Укупна дужина деонице Иверак - Лајковац је 18,3 километра, а вредост радова које изводи конеска компанија Чајна Шандонг је 158 милиона евра.

Брза саобраћајница ће имати по две траке у оба смера и пројектована је за максималну брзину до 100 километара на час.

Деоница је грађевински доста захтевна, јер ће имати 25 објеката, од чега 19 мостова у дужини од укупно 2,5 кмостова, као и једна петља.

Саставни део овог пројекта је потпуно уређење тока реке Колубаре и њених притока што треба да спречи плављења у овом делу Србије.

Брза саобрацајница Иверак-Лајковац део је државног пута Лозница - Ваљево - Лазаревац и представља попречну везу у путној мрежи Србије и повезаће делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са ауто-путем "Милош Велики" и Коридором 10.

Уговор о пројектовању и изградњи брзе саобраћајнице од Иверка до Лајковца и регулуацији реке Колубаре, вредан 158 милиона евра, потписан је у јуну 2020. године. Рок за завршетак радова је 36 месеци.

Вучић: Следеће године градња ауто-пута Београд-Зрењанин

Председник Србије најавио је да ће следеће године почети да се гради и ауто-пут од Београда до Зрењанина.

"Тим ауто-путем бисмо увезали целу Бачку и Банат", нагласио је Вучић додајући да ће држава бити спремна за разговоре са кинеским извођачем до краја године, а да би већ у 2022. могли да крену радови.

Вучић је позвао компанију Чајна Шандонг да се припреме на време и да уколико добију посао изгаде тај ауто-пут најбрже до сада, односно да имају још већи број људи и машина на градилишту.

Вучић је подсетио да је планирано да се изгади ауто-пут од Беогада до Зрењанина, Фрушкогорски коридор од Руме до Новог Сада, као и деоница од Новог Сада до Зрењанина.

Вучић је нагласио да је изградња ауто-путева у том делу Србије веома важна, као и да кинеска компанија "Линглонг" реализује велику инвестицију у Зрењанину, где ће уложити 900 милиона долара.

Чен: Инсфраструктура најважнија област сарадње Србије и Кине

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо изјавила је да инфраструктура представља најважнију област сарадње Србије и Кине и изразила уверење да ће резултати у тој области бити још и бољи.

Чен, која је са председником обишла радове на изргадњи брзе саобраћајнице Иверак - Лајковац, коју гради кинески извођач "Чајна Шандонг", истакла да тај пројекат уз заједничке напоре компаније из Кине и српских партнера стабилно напредује.

"Сви смо чули да ће пројекат бити завршен пре уговорен рока", навела је Чен.

Амбасдорка је навела да је инсфраструктура од значаја за побољшање животног стандарда људи и економски развој.

"Драго ми је што инфраструктура представља најважнију област сарадње две земље", додала је Чен Бо.

Додала је да кинеске компаније могу да поделе своје искусвтво и технологију са српским партнерима и да допринесу економском развоју Србије.

"Уверена сам да ћемо постићи и више резултата у тој области", рекла је Чен Бо.

Вучић: Улагања у Дивчибаре већа него у протеклих 70 година

Председник Србије рекао је да је су планови за улагање у Дивчибаре, као што је најавио у децембра 2019. остали исти, и да радови на појединим пројектима крећу већ за две недеље.

Вучић је, на питање шта је било са великим улагањима које је обећао децембра 2019. када је обишао Дивчибаре, рекао да за 15 дана крећу радови на путу Крчмаре-Дивчибаре, што је 12,5 киломтара, који коштају 3,5 милиона евра.

"То је огромно улагање за малене Дивчибаре", констатовао је председник

Рекао је да се ради гасификација, поправка електромреже, и да ће у склопу целе мреже за Ваљево бити три пречишћивача отпадних вода, од којих једна у Дивцима за Дивчибаре.

"Ништа од тога 70 година нисмо урадили", казао је Вучић и додао да је задовољан што није више нема питања за пут до Ваљева, ни број инвеститора које је довела држава, ни гасификацију, јер је јасно да ће све бити урађено.

Додао је и да некада неке планове одлаже корона, а некада и то што нема довољно пара.

Међутим, истиче да се види да сада има више пара него што је Србија имала 70 година заједно.

Подсетио је и да инвеститори не долазе само зато што је,како је рекао, у неком крају лепо, већ зато што држава плаћа посебне подстреке да дођу.

Вучић: За 15-20 дана споразум о градњи фабрике у Ваљеву

Председник je рекао да ће у наредних 15 - 20 дана, уколико ковид дозволи, бити потписан споразум о изградњи фабрике у Ваљеву једне немачке компаније.

Вучић је истакао да ће споразум о градњи фабрике бити потписан са "цењеном немачком компанијом", у којој ће просечна нето плата бити око 1.000 евра.

Додао је да се затим нада и другој великој фарбици у Ваљеву.

"Мислим да су они близу те одлуке и надам се да ћемо за месец дана моћи и о томе да говоримо", рекао је Вучић.

Председник је поручио да ће у наредне две, три године у Ваљево бити уложено оно што деценијама није.

"Од заостале земље, постајете Швајцарцка, Аустрија... потпуно нови живот, до 2025. године", приметио је председник.

Вучић је навео и да се, уз нову халу, нада да ће ускоро и болница бити реконструисана, што ће коштати више од 10-12 милиона евра.

Додао је да је, након тога, задатак довести мање инвеститоре за Осечину, Љиг.

Мрежа ауту-путева – за даљи развој Србије

Председник је рекао да је ове године у Србији почиње да се гради или наставља да се ради више значајних инфраструктурних пројеката, који су од оргомног значаја за напредак земље.

Међу њима, навео је, ове године крећу радови на изградњи ауто-пута Ниш - Плочник.

"То је први улаз у Топлицу из Нишавског округа, према Куршумлији, Мердару, Приштини, Грачаници. То крећемо ове године да радимо", рекао је Вучић новинарима.

Такође, навео је да се ради Моравски коридор, који спаја Коридоре 10 и 11 - Појате, Ћићевац, Крушевац, Врњачку бању, Краљево, Мрчајевце и Чачак.

Подсетио је да су у току радови на изградњи деонице ауто-пута Прељина - Пожега, које ће, додао је, ускоро обићи.

"Требало би да потпишемо са кинеским партнерима наставак градње према Дугој пољани и Бољару, преко Ивањице. То је око 1,5 - 1,6 милијарди евра, велики је новац, али тиме везујемо Нози Пазар, Сјеницу, Беране и Андријевицу доводите надомак Београда. То су фантастични пројекти, скупи, нико није сањао да ћемо моћи, а то ћемо да радимо", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће се градити и аутопут Пожега - Котроман, према Вишеграду, према Републици Српској и БиХ.

Навео је и да се ради пројектна документација за ауто-пут "Карађође" који ће кроз Шумадију, преко Аранђеловца спојити ауто-пут Београд - Ниш и "Милоша Великог".

Председник је додао да се ради и много регионалних путева, Зајечар - Неготин, Рума - Шабац и Шабац - Лозница.

Ради се, подсећа, и пут Кузмин - Сремска Рача, ка РС и БиХ, који ће имати два крака - један преко Брчког, Бијељине, Модриче, Добоја, према Бањалуци, а други на Тузлу, па на Сарајево.

Вучић је навео и да ускоро крећу радови на Фрушкогорском коридору, Нови Сад - Рума, са величанственим мостом код Ковиља, и тунелом који ће отворити Срем и Бачку једно према другом.

Уз аутопут Београд - Зрењанин, који је најавио, рекао је да остаје још једна важна саовраћајница да се гради, која би спојила од Бачког брега, Сомбор, Кулу, Врбас, Србобран, Бечеј, до Кикинде - како би се спојили северозапад и североисток.

"Остаје обилазника око Крагујевца, и страховито важан пут од скретања са аутопута до Пожаревца, затим од Пожаревца до Великог Градишта и даље до Голупца", рекао је Вучић.

Уз све то, подсетио је да су увелико у току радови на обилазници око Београда.

На питање да али је обилазак градова наставак његове кампање од пре две године и плана за Будућност Србије, Вучић каже да није важно како се нешто зове, већ да људи виде шта се ради и колико пара се улаже.

"Ако погледате објективно резултате, путеве, пруге, болнице, вакцинацију... то су у немогућим условима неверовани резултати за једну тако малу земљу као што је Србија", поручио је Вучић.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се