Читај ми!

Пројекат "Јадар" – део мештана против изградње рудника, имају ли разлога за бригу

Пројекат "Јадар", који спроводи компанија "Рио Тинто", од кључног је значаја не само за тај крај и државу, већ ће утицати и на целу Европу, поручила је министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић приликом посете Лозници. На подручју Горњег Јадра налази се десет одсто светских залиха литијума. Најављена изградња рудника и почетак експлоатације већ месецима су предмет спора надлежних и дела мештана.

Животна средина је приоритет, па тек онда новац, развој и све остало што произлази из пројекта "Јадар", тврди министарка Зорана Михајловић. Ипак, то не уноси мир међу мештане Горњег Јадра, у чијем атару је планирана изградња рудника, али и будућег јаловишта.

"Ми држави не можемо да верујемо по том питању, јер обраћали смо се многим ресорним министарствима која су задужена за те ствари, нису нам дали одговор, нити су нас примили. Ми позивамо све њих да дођу на терен", каже Златко Кокановић из Горњих Недељица.

Иако званична одлука о изградњи рудника није донета, нити је студија о процени утицаја на заштиту животне средине завршена, компанија "Рио Тинто" почела је да откупљује земљиште и стамбене објекте.

Мештани који остају забринути су за своју будућност. "Ми мештани Горњег Јадра не желимо рудник, желимо да останемо где јесмо и да се бавимо овим што смо радили до сада, и да наша деца наставе, јер оно што смо ми наследили, треба да остане нашој деци, а не да дамо неком страном", истиче Славиша Росић из Горњих Недељица.

Михајловићева тврди да грађани немају разлога за бригу

Министарка Михајловић тврди да грађани немају разлога за бригу, и да профит никада неће ићи науштрб здравља људи.

"Држава неће направити један једини корак уколико се не буду поштовали сви услови за заштиту животне средине, ма колико овај пројекат био светски значајан. Овим пројектом Србија практично постаје једна од водећих земаља у производњи, у једном тренутку, литијумских батерија. Оне су данас веома значајне за производњу електричних аутомобила", поручила је Михајловићева.

У околини Лознице налази се више од 158 милиона тона литујума, а "Рио Тинто" је до сада у пројекат уложио 450 милиона евра. Почетак градње рудника планиран је за идућу годину, а експлоатација 2026. године.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара