Читај ми!

Глобална несташица чипова угрожава производњу компјутера и телефона – и све је гора

Потрошачи широм света, услед глобалне несташице чипова, суочавају се са растом цена и несташицом разних апарата и машина – телевизора, мобилних телефона, аутомобила и конзола за видео игре. Догађа се "савршена олуја" фактора понуде и потражње, објашњавају стручњаци и најављују раст цена уређаја широм света.

Несташица чипова, који су "мозак" у свим електронским уређајима, од прошле године све је већа, пише Гардијан.

У почетку, проблем је био само привремено кашњење у снабдевању, јер су се фабрике гасиле услед првог удара пандемије коронавируса.

Међутим, иако се производња нормализовала, нови пораст потражње достиже критичну тачку, а подстакнут је променом навика у време пандемије.

Велику потражњу покренули су произвођачи аутомобила који улажу у електрична возила опремљена најсавременијом технологијом, затим "бум" у продаји телевизора и кућних рачунара, као и "лансирање" нових конзола за видео-игре и мобилних телефона са 5Г технологијом.

Чак је и "Епл", компанија која вреди две билиона долара и највећи је светски купац полупроводника на које годишње потроши 58 милијарди долара, био присиљен да прошле године због несташице за два месеца одложи пуштање у продају дуго очекиваног "ајфона 12".

"Овде се догађа савршена олуја"

"Чипови су све", каже Нил Камплинг, медијски и технолошки аналитичар "Мирабоа", међународне банкарске и финансијске групе.

"Овде се догађа савршена олуја фактора понуде и потражње. Али у основи, постоји нови ниво потражње који се не може пратити. Сви су у кризи и ситуација је све гора", објашњава Камплинг.

"Форд" је недавно укинуо смене у две фабрике аутомобила и најавио да би профит ове године могао бити мањи до 2,5 милијарде долара због несташице чипова, "Нисан" смањује производњу у фабрикама у Мексику и САД, "Џенерал моторс" је саопштио да би могао да се суочи са губитком профита од две милијарде долара.

Прошлог месеца, "Сони" је поручио да ове године можда неће постићи планирану продају новог "Плејстешна" 5, због проблема са испоруком полупроводника.

"Мајкрософтов" "Икс-бокс" предвиђа да ће се проблеми са снабдевањем наставити најмање до друге половине године.

И "Самсунг" у кризи, иако је други највећи произвођач чипова

Међутим, најизразитији пример кризе са полупроводницима је "Самсунг", други највећи светски купаца чипова, али и други највећи произвођач.

Раније ове недеље, компанија је саопштила је да ће можда морати да одложи "лансирање" новог паметног телефона због несташице.

"Невероватно је да Самсунг другима прода полупроводнике за 56 милијарди долара, а сам их троши у вредности од 36 милијарди", приметио је Камплинг.

Чини се да ће несташица чипова потрајати још неко време, пише Гардијан.

"Нема назнака да понуда сустиже потражњу или да се потражња смањује, док цене расту. Ово ће људи осетити и на улици. Очекујте да ће аутомобили коштати више, као и телефони", поручује Камплинг.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво