Читај ми!

Ауто-пут од Пожеге до границе са БиХ имаће 66 тунела и 27 мостова – куда све пролази траса

Пре краја године ауто-пут "Милош Велики" требало би да стигне до Пожеге. Одатле ће се градња наставити у два крака, један ка Бољарима и граници са Црном Гором, а други ка Котроману и граници са Босном и Херцеговином. Тај други крак, дуг 61 километар, највећим делом пролази кроз територију града Ужица, а траса ће у јуну ће бити стављена на увид грађанима.

Завршена су геотехничка и геомеханичка испитивања терена будуће трасе ауто-пута од Пожеге до Котромана.

У току је усаглашавање пројектне документације, по којој, иако је реч о захтевној деоници са 66 тунела и 27 мостова, осим експропријације пољопривредног земљишта, неће бити рушења објеката.

"Трећина комплетне деонице јесу мостови, трећина тунели, остало је насип, тако да ће само извођење радова бити јако комплексно, где смо у договору са пројектантском кућом гледали које је то најоптималније решење да током извођења радова буде омогућен приступ свим парцелама и свим локацијама", каже Никола Максимовић, директор ЈП "Ужице развој".

Из пожешког поља, преко Рупељева, ауто-пут ће проћи кроз Злакусу, Потпећ, Поточање, Крвавце, Севојно и Мокру Гору.

На траси будућег ауто-пута, осим улазне и излазне, предвиђена је изградња још три петље. У Мачкату, Шљивовици и за Ужичане најважнија, у Горјанима, односно у Злакушком пољу, између магистралног пута и корита реке Ђетиње.

"Са овим ауто-путем добијамо излазак на магистралу, биће повезано, биће удобније, много удобније. Све ће да крене и индустрија, мала предузећа ће више да се развијају, робе ће више да долази", истиче Владимир Шуњеварић, председник МЗ Злакуса.

Већим делом, око 26 километара ауто-пута пролазиће територијом града Ужица, у коме се већ анализирају и локације потенцијалних индустријских зона.

"Ми као град видимо ту управо шансу да привучемо не само стране инвеститоре, већ и наше, домаће инвеститоре и то је нека нова шанса за отварање нових фабрика, нових радних места, управо све у правцу за бољи и бржи напредак града Ужица", напомиње Јелена Раковић Радивојевић, градоначелница Ужица.

По завршетку јавне расправе, плански документ будућег ауто-пута Пожега-Котроман, требало би да буде усвојен до краја године.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво