Читај ми!

Како је Медвеђа смањила незапосленост младих

Развој предузетништва, улагања у туризам, пре свега Сијаринску бању, учешће у разним конкурсима које спроводи држава, омогућили су смањење незапослености младих у Медвеђи. Ових дана кроз три пројекта до посла је дошло 25 високошколаца.

Предности престонице не спори, али лепота живљења у малој средини је када се ослонимо једни на друге, каже тридесетогодишњи Милош Перовић. Зато се у родно место вратио с дипломом Саобраћајног факултета и животном сапутницом.

"Не може човек бити сретнији него да остане онде где се родио, а тај опстанак подразумева и финансијску сигурност", каже Милош Перовић, дипломирани инжењер саобраћаја.

Прву плату, недуго по завршетку Правног факултета, Ваљбона Хисени добила је у Културном центру. Дипломирани економиста Милан Вучетић прво искуство у струци стиче у Предшколској установи.

"Моји први утисци за сада су добри. Ово ми је и шанса да стекнем и радно искуство за даљи ток у мојој будућности", каже Ваљбона Хисени, дипломирана правница.

"Овде у рачуноводственој служби заједно радим са својим ментором тако да сам задовољан, а прва је плата легла, наравно", каже Милан Вучетић, дипломирани економиста.

Младен Симић окренуо се занату и покренуо сопствени посао. Преко немачке организације "Хелп", уз још 14 својих суграђана, добио је средства за неопходну опрему. Каже, има посла за керамичаре.

"Ја сам добио преко Хелпа вредност 300.000, тај новац сам уложио, купио сам сав потребан алат", каже Симић.

Само кроз пројекат "Моја прва плата" и сарадњу са Центром за развој Јабланичког и Пчињског округа, који поржава предузетништво и туризам, ангажовано је 25 високообразованих људи. Млади се запошљавају и преко Националне службе, невладиних организација, пројеката министарстава.

"Ова генерација младих људи заиста воли овај завичај и Горњу Јабланицу и наш задатак је и наша мисија да им омогућимо и створимо услове да заиста остану овде што је и како интерес саме општине тако и интерес државе Србије", каже Небојша Арсић, председник општине Медвеђа.

Мање од трећине незапослених у Медвеђи млађи су од 35 година, двадесет двоје је са факултетском дипломом. Да се чини све за останак, потврђују пуни вртићи. Протекле године родило се десетак беба више него 2019.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара