Читај ми!

Просечна децембарска плата порасла 9,2 одсто за годину дана

Просечна нето плата у Србији за децембар 2020. године износила је 66.092 динара, и номинално је порасла за 10,6 посто, а реално за 9,2 процента у односу на исти месец претходне године.

Децембарска просечна бруто зарада износила је 90.849 динара, што је номинално више за 10,4 одсто, а реално више за девет процената на годишњем нивоу, објавио је Републички завод за статистику.

Медијална нето зарада за децембар 2020. године износила је 48.676 динара, што значи да је 50 посто запослених остварило зараду до наведеног износа.

Раст бруто зарада у периоду јануар-децембар 2020. године, у односу на исти период годину дана раније износио је 9,5 одсто номинално, односно 7,8 посто реално, док су нето зараде порасле за 9,4 процента номинално и за 7,7 посто реално.

Мали: Просечна плата 562 евра, сјајна вест

Просечна децембарска плата у Србији достигла је износ од 562 евра, каже министар финансија Синиша Мали истичући да је то сјајна вест и потврда одговорне економске политике Владе Србије.

"Тај раст је забележен упркос пандемији коронавируса и највећој и најтежој економској кризи у свету и потврда је наше одговорне економске политике, коју водимо тако да не само што инвестирамо у изградњу ауто-путева и инфраструктуре, него смо усмерени и на подизање животног стандарда наших грађана", каже за Мали.

Наводи, такође, да из године у годину плате у јавном сектору расту, као и минимална зарада која је, подсећа министар, 2012. године износила око 15.000 динара, а данас је већ премашила 32.000 динара, дакле дупло је већа.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво