Шнајдер електрик, веза локалних талената са моћном машином

Софтвер који производи новосадска компанија Schneider Electric DMS NS (SEDMS NS) одржава електроенергетске системе у 80 земаља широм света, користи се у 170 контролних центара са укупно 400 милиона потрошача. У питању је најнапреднији софтверски систем на свету, што је потврђено од стране водећих консултантских кућа у САД-у, који извршава све техничке задатке у дистрибутивним компанијама на ефикасан и оптималан начин. Производи га више од 1.000 стручњака, међу којима је и 30 доктора наука, који заједно чине важан део глобалне компаније Schneider Electric.

Луис Д'Акоста дошао је на чело SEDMS NS средином прошле године, са намером да у даљи развој компаније уложи знање и искуство прикупљено за више од 25 година рада у области индустрије електроенергетских система. Поред ангажовања у Новом Саду, задужен је и за Smart Grid Services широм света, где води развој и спровођење софтверских решења којима се дигитализују светска дистрибутивна предузећа. За РТС открива шта је то што његову компанију одржава на врху већ деценијама.

Шта Вам је најинтересантније са чим сте се сусрели у последње време у погледу технолошких иновација?

Тренутно се у нашем сектору дешава мноштво иновација. Повезаност дистрибуираних обновљивих извора енергије са повећаним потребама друштва за електричном енергијом поставља многе технички занимљиве изазове пред поуздано, одрживо и ефикасно управљање електродистрибутивном мрежом.

Аналитика на ниском напону, затим тржишта електричне енергије која укључују флексибилност потрошача, оптимизацију пуњења/пражњења електричних возила и унапређену праксу одржавања уз помоћ предиктивне аналитике, дронова, дигиталних близанаца и виртуелне реалности само су неке од интересантних технологија које настају и развијају се у нашем сектору.

Управљате бизнисом који је део једног веома динамичног тржишта чији је мото - буди иновативан или те неће бити. Како у таквим околностима планирате да допринесете опстанку компаније Schneider Electric?

Цитираћу Алана Кеја: „Најбољи начин да се предвиди будућност је - да се измисли". Најбољи начин (а можда и једини) за надметање на нашем тржишту је испорука најнапреднијег решења на свету.

Електроенергетски систем је највећа машина коју је човечанство изумело. Зависни смо од ње јер нам омогућава модеран начин живота. Ова машина се брзо мења - све је више електричних возила, дата центара, соларних панела, ветроелектрана, микромрежа, итд. Све набројано доводи до нових изазова у њеном управљању. Наша софтверска решења омогућавају поуздано, одрживо, ефикасно и безбедно управљање овом огромном, брзо промењивом и веома критичном машином!

Мој задатак је да повежем све тачке у организацији. Такође, старам се да наша пажња увек буде усмерена на клијента, да непрестано преиспитујемо устаљени начин размишљања, да охрабрујемо наше запослене да креирају визију будућности и да им пружамо ресурсе уз помоћ којих ће иновације пласирати на тржиште. Када клијентима испоручимо квалитетан производ који им доноси јасну вредност, за узврат стичемо њихово поверење, постајемо њихов избор и место њиховог улагања. Такву добит затим поново улажемо у наш бизнис и тиме обезбеђујемо даљи развој и иновације.

У делатности каква је ваша, чини се да тренутно постоји засићеност новонасталим стартапима, новим идејама и иновативним решењима. Како сте успели да одржите тако висок ниво иновација током година?

Постоје три кључне идеје којих се држимо приликом креирања наших технолошких планова: 1) пажљиво слушај клијента, а затим се потруди да разумеш и уклониш његове „болнеˮ тачке, 2) буди свестан технолошког окружења и упознат са тим шта је доступно на тржишту и пронађи нове начине решавања проблема - буди јединствен и никад не преузимај туђе идеје, и 3) обезбеди праву подршку својим паметним и креативним тимовима да развију „нову велику стварˮ.

Сарађујемо са академским институцијама, технолошким провајдерима и неким од наших клијената како бисмо развили нове концепте, испробали их у пракси и коначно дошли до производних решења која се могу примењивати свуда у свету. Неће сваки производ бити успешан и то је у реду. Ми славимо наше успехе, учимо из неуспеха и увек идемо даље.

Данас многе компаније тврде да могу да ураде све. Ипак, мало је оних које красе истинска оригиналност и иновативност. То пре свега захтева изузетно залагање и труд, а ми тако поступамо свакодневно.

На који начин сте променили пословање SEDMS-a од када сте дошли на чело компаније? 

Темељи SEDMS-a су веома јаки. Овде је окупљен изврстан тим са јаком техничком експертизом и изванредним ентузијазмом за посао којим се баве. У том смислу, драстичне промене нису биле неопходне. Рекао бих да се највеће промене односе на успостављање интензивније и отвореније комуникације, као и на веће улагање у људске ресурсе (прилагођавање структуре накнада наших запослених, увођење нових бенефита, побољшање радног простора, обезбеђивање више квалитетнијих алата итд.) и на поспешивање сарадње са другим тимовима у оквиру и ван Schneider-а.

Забавно је радити са овим тимом и врло сам оптимистичан кад је наша будућност у питању!

Који су ваши планови за следећу годину?

Настављамо са растом! Будући да имамо нове пројекте на свим континентима, наставићемо са улагањем у алате, процесе и обуку како бисмо брже и ефикасније проширили наш бизнис. Морамо наставити са стопом раста, али и понудити најквалитетнија решења нашим клијентима. Коначно, бићемо усмеренији ка квалитетној подршци наше свакодневно растуће базе постојећих клијената.

Оснаживање запослених биће кључ нашег успеха. Као што сам већ напоменуо, наставићемо да радимо на обукама, јачању тимског духа, обезбеђивању нових радних простора, нових алата и нове опреме како бисмо запосленима омогућили ефикаснији рад у опуштенијој и забавнијој атмосфери.

Неко је једном SEDMS упоредио са познатим српским тенисером Новаком Ђоковићем у погледу успеха. Која је тајна успеха компаније која послује у Србији?

Ја сам велики Новаков фан. Неколико година сам играо тенис и у потпуности разумем колико је тешко не само доспети на врх светске листе, већ и остати на њеном врху толико дуго као он. То је невероватно!

Сматрам да је тајна успеха увек иста: буди страствен у вези онога што радиш, вредно ради на томе да оствариш оно што си замислио и не буди самозадовољан када постигнеш успех. Увек подижи лествицу својих могућности за једно место навише. Мислим да наш SEDMS тим, баш као и Новак, веома успешно прати ову формулу. Уз све то, SEDMS тим заправо функционише као ТИМ и то је оно што га чини тако успешним.

Да ли очекујете да ће се систем у потпуности интегрисати у српску електричну мрежу којом управља Електропривреда Србије - ЕПС?

Да. Радујемо се дану када ћемо применити наша решења на српски електроенергетски систем, у корист ЕПС-а и свих нас. Знамо да ЕПС ради на својој замисли успостављања Smart Grid концепта јер смо томе допринели. Сигуран сам да ће у будућности Schneider Electric бити одлично решење за трансформацију и имплементацију Smart Grid решења.

Schneider Electric DMS тврди да увођење њиховог система значи велике уштеде и ефикасно управљање електроенергетским системом Србије. Да ли можете да објасните такву тврдњу?

Клијенти који су имплементирали наше ADMS решење уживају велике бенефите који су резултат смањених губитака енергије (до 6%), краћег времена потребног за враћање напајања након неког квара (време враћања напајања електричном енергијом се у просеку смањује са неколико сати на неколико минута), бољу припремљеност за временске непогоде и одговор на њих, као и безбеднијег рада екипа и електромонтера на терену (смањен број повреда). Наш систем прати хиљаде уређаја у електроенергетском систему, прикупља информације са тих уређаја и шаље их у наше напредне аналитичке модуле, врши прорачуне и доноси паметне превентивне и корективне акције на основу тренутног и прогнозираног стања мреже, и на крају активира аутоматско/даљинско извршење управљачких акција. Додатно, наше решење омогућава боље одржавање и планирање електроенергетског система. Суштински, АДМС постаје једини алат за управљање електродистрибутивним мрежама на поуздан, ефикасан, безбедан и еколошки одржив начин.

Људи SEDMS доживљавају као ретки пример успешне пословне приче у којој инострана компанија преузима локални бизнис и подиже га на виши ниво. Која је филозофија таквог успеха?

Ми овде повезујемо изванредан локални таленат са веома великом машином каква је Schneider Electric. Чини ми се да филозофија оваквог успеха лежи у уклапању локалног талента у културу која се негује у глобалном Schneider Electric, што укључује мрежу талената, препознатљивост бренда и глобални домет. Трудимо се да будемо једноставни и ефикасни. То је оно што клијенти цене, због чега нам поверавају своју критичну инфраструктуру и због чега смо њихов избор. Свакодневно радимо на томе да оправдамо очекивања наших клијената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара