Читај ми!

Златници уместо плате

"Златара Мајданпек", предузеће у реструктурирању које чека приватизацију, исплатило је шест заосталих зарада својим радницима у натури и то златницима. Овакву одлуку, како тврде, пословодство је донело у преговорима са синдикатом и запосленима. Радници су у просеку добили по 25 дуката тешких по два грама, а златници су израђени за ту прилику у фабрици за свих 315 радника.

Некада бренд бивше Југославије, последњих десетак година тавори, као златара која спорадично уради наручене количине накита и златника, што им није било довољно, тврде, ни да покрију материјалне трошкове. С обзиром на то да су имали репроматеријал, у јулу ове године запослене су исплатили златницима.

Њихова договорена вредност је 9.000 динара за два грама злата, а такви златници на тржишту коштају 13.000 динара.

"За сада чувам, а да ли ћу морати то у једном тренутку да продам, видећу", каже Жељко Голубовић, запослен у погону за машинску израду накита ИПМ "Мајданпек".

Јубиларни златници и сребрњаци али и престижни накит, тоне и тоне злата и сребра прерађене су у "Златари Мајданпек" од њеног оснивања 1970. године.

Фабрика тавори од 2000. године јер је тада изашла из система РТБ "Бор". Последњих 10 година је компанија у реструктурирању и иза себе има неколико неуспелих приватизација. Посла тек толико да се ту и тамо чују златарске машине.

"Ми смо имали среће да запослени схвате тежину ситуације и да не туже предузеће јер би тако нанели штету предузећу и довели у питање приватизацију", истиче председник ССС за општине Мајданпек, Неготин и Кладово Дејан Матијевић.

Директорка ИПМ "Мајданпек" Милица Јесенко каже да се за такав начин исплате изјаснило 314 од 315 анкетираних радника.

У Мајданпеку сви очекују да ће за две седмице Златара бити успешно приватизована. Будући власник неће имати никакве заостале обавезе према запосленима а цена предузећа је око милион и по евра. Нови власник ће добити имовину предузећа, десетак локала по целој Србији, управну зграду у Београду, фабрику у Мајданпеку са машинама и репроматеријал.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво