Читај ми!

Како се грејати, грађани праве рачуницу

Грађани увелико праве рачуницу како да предстојећу грејну сезону прођу што јефтиније. Због виших цена, на струју ће се грејати само они који немају другог избора. Трошак за угаљ и дрва је на прошлогодишњем нивоу. А на гас ће бити повољније него прошле године, јер је плави енергент јефтинији. Нижа цена гаса у неким градовима могла би да умањи и рачуне за грејање из топлана.

Гас је од јуна појефтинио два пута а очекује се да цена буде још нижа. Домаћинства која су протеклих неколико година завртала гасне славине и догревала се на струју и чврст огрев, враћају се том енергенту.

"Због скупоће гас сам користио мининално - користио сам струју, а пошто је гас појефтинио, трудићу се да га сада користим максимално", каже Миленко Миладински.

Пашић Милена каже да ће се поново грејати на гас.

И грејање из топлана негде може бити и јефтиније. Иако незадовољни обрачуном многи грађани траже да се искључе са даљиских система, надлежни се надају да ће од ове грејне сезоне рачуни бити реалнији. Због нових прописа цене грејања диктираће цене енергената.

Нада Марковић Пурић, директор ЈП Топлана у Јагодини каже да су све топлане у обавези да формирају цену по новој методологији коју је донела Влада Србије.

"Још увек нисмо завршили коплетну каклкулацију али ће цена бити отприлике на нивоу садашње", каже Нада Марковић-Пурић.

Цене чврстог огрева нису мењане готово две године, а исплати се купити раније, јер може и на рате.

"Тренутно се највише траже најефтиније врсте угља сходно нашој куповној моћи - "колубара", "вреоци" и "ковин". Грађани на чекове могу да купе на шест месечних рата све врсте угља, пелет и огревно дрво", каже Тања Апрцовић Пејовић са стоваришта у Београду.

Највише морају да пазе они који се греју на струју. И без августовског поскупљења, климе су нас цело лето хладиле и добро угрејале рачуне. Зимус се мора штедети, а најбоље ће проћи они који се греју на ТА пећи.

Јованка Арсић Каришић из Централноевропског форума за развој рекла је да ТА пећи, машине за прање веша и судова требало би користити у ноћном периоду када је тарифа јефтинија.

"Сако може да уради нешто на изолацији свог објекта, на замени прозора. Ако не може да мења прозоре, може макар са гуменим и суђерастим тракама да изолује прозоре да се не расипа енергија. Преко 40 посто енергије одлази кроз зидове и прозоре", каже Јованка Арсић Каришић.

Потрошњу енергената диктирају и временске прилике. У леденим данима греје се више а то треба и платити, па је најбоље када се у грејну сезону уђе без заосталих рачуна и дугова.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се