Читај ми!

Тужба гура Нишку пивару у нови стечај

Нови менаџмент "Нишке пиваре" упозорава да је обнављање производње пива, после трогодишње паузе, озбиљно угрожено тужбом која је стигла из Привредног суда у Нишу. Фирма "Лус инвестмент" из Београда тражи да се уговор о продаји Пиваре прогласи ништавним и да се власнику привременом мером забрани коришћење имовине.

Менаџмент Пиваре је подсетио да је ово предузеће почетком августа продато за 1.084.000 евра фирми "Група капитални пројекти" чији је власник компанија "Капитални пројекти" из Бугарске, а нови власник, према речима менаџмента, већ је у обнављање запуштених погона утрошио значајна средства и упослио 25 радника, преноси Бета.

Директор "Нишке пиваре" Никола Карановић истакао је, на конференцији за новинаре, да су амбициозни планови новог власника за обнављање производње пива доведени у питање након што је пивара ове недеље добила од Привредног суда тужбу коју је поднела фирма "Лус инвестмент" из Београда.

"Том тужбом се тражи да се уговор о продаји Пиваре прогласи ништавним и да се новом власнику привременом мером забрани коришћење имовине. Такође се тражи да се комплетна имовина фирме врати Пивари Ниш у стечају", рекао је Карановић.

Истакао је да менаџмент "Нишке пиваре" има разлога за бригу и страх од даљих поступака државних органа, иако је приликом куповине пиваре фирма "Група капитални пројекти" поштовала комплетну законску регулативу.

Карановић је изјавио да су од потписивања уговора о продаји, његовој овери код јавног бележника и исплати купопродајне цене прошла 23 дана, а стечајни судија није донео Решење које омогућава упис имовине у катастар.

"Истога дана када смо лично председнику Привредног суда у Нишу предали молбу за доношење решења, уместо решења стигла нам је тужба због прекршаја у току стечајног поступка", рекао је Карановић.

Додао је да компанија "Капитални пројекти" никако није могла да зна, нити зна да ли је било прекрашаја у току стечајног поступка.

"Ми смо изнели понуду, Одбор поверилаца је прихватио, закључили смо уговор и уплатили новац. Намеравамо да уложимо пет милиона евра у модернизацију погона и да већ наредне године у Нишу упослимо 130 радника и производимо 120.000 хектолитара пива. Некоме је, међутим, у интересу да све то буде заустављено", додао је Карановић.

Менаџер у сектору енергетике и бивши председник Одбора поверилаца "Нишке пиваре" Горан Стевановић истакао је да је пивара после осам неуспешних лицитација, уз сагласност Одбора поверилаца, продата непосредном погодбом.

"Компанија 'Лус инвестмент' јесте откупила документацију, али се није појавила ни на једној лицитацији, нити у периоду када су друге фирме достављале понуде за куповину непосредном погодбом. Та фирма се јавила стечајном управнику, и то неприхватљивом понудом, тек када је одлука о продаји пиваре била донета", истакао је Стевановић.

Менаџмент "Нишке пиваре" је такође истакао да је компанија "Капитални пројекти" у протекле три године инвестирала у производне пројекте у Бугарској и другим европским земљама преко 50 милиона евра, а фирму у Нишу основала је овог лета, управо ради куповине Пиваре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара