Читај ми!

"Приватизација највећи проблем"

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да највећи проблем у Србији представља приватизација и да није сигуран како ће успети да се изборе са тим, с обзиром на то да не постоји довољна подршка за тај посао.

"Највећи проблем је онај са којим ће се суочавати Сертић. То је питање приватизације и питање наше свести и лицемерја који нас воде дотле да сваки пут неко може да вам каже: 'Зашто дајете паре Симпу или Јумку?', а кад се појаве на улици сви ће да их подрже и да кажу: 'Влада мора да им да паре'", рекао је Вучић.

Обраћајући се на конференцији Савета страних инветитора "Reality Check", премијер је истакао и да је прихватио сугестију ММФ-а, иако сматра да то доноси политичку штету, али да су били у праву тиме што су инсистирали да се неће одлагати одлазак компанија у стечај, преноси Танјуг.

"И то ћемо да радимо само у појединачним компанијама. Мислим да је договорено 16 компанија и мислим да ће то да створи здраву српску привреду", поручио је Вучић.

Премијер је истакао и да, када у Србији неко каже да је за реформе, подржи га 95 одсто њих, али да кад им се каже шта су те реформе, „са вама не остаје ни пет одсто, зато што сви знају како би другачије и како би боље, супротно ономе што кажу Светска банка и ММФ".

"На крају ми увек очекујемо да нам нешто падне с неба, а не себе да мењамо. У претходном периоду показали смо једну добру жељу да многе ствари у Србији променимо и желео то неко да призна или не, јесмо изменили", поручио је премијер и додао да је посао Владе да
направи добар амбијент и да проводи програм који је договорен са ММФ-ом, те да то и раде.

Многе друге законе које смо доносили, и Закон о раду, о приватизацији, стечају, пензијама, Закон о инспекцијском пословању и Закон о планирању и изградњи у потпуности мењају наш пословни амбијент, додао је премијер, због чега је, каже, уверен да ћемо на светској "Дуинг бизнис листи" порасти за најмање 30, 40 места захваљујући великим напорима и одговорном раду у претходних шест месеци.

Каже и да Влада зна шта све треба да уради, те да до краја ове године и у следећој следи реформа државне управе.

"Крајњи циљ није да напакостимо политичким противницима, колико ће негде да буде отпуштено, него колико ћемо успети да поправимо ефикасност и ефективност целог система и верујем да ћемо имати добре резултате по том питању", закључио је Вучић.

Хан: ЕУ поздравља реформе

Комесар Европске уније за суседску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је на скупу да би до краја године могло доћи до отварања поглавља и да је дошао у Београд да види шта се може учинити да би се то догодило.

Хан је рекао да Европска унија поздравља свеобухватни процес реформи јер оне охрабрују.

Навео је да ће 12. маја бити одржан састанак министара финансија ЕУ који ће дати препоруке за економски раст у Србији, као и развој конкуренције, али и да ће на том састанку бити констатован досадашњи реформски учинак.

Хан је рекао да већ сада може да каже да ће један од закључака на том састанку бити да у Србији постоји макроекономска стабилност, да су реформе у које је Влада кренула охрабрујуће, али и да би буџетска консолидација требало да се спроведе и кроз реформе у јавном сектору.

Истакао је да би део реформи требало да доведе до уштеда за инвестиције које ће подстаћи привредни раст, као и да је један од главних проблема у Србији тај што је  утицај државе у привреди доминантан.

Хан је указао на неопходност имплементације свих реформских закона, али и завршетак процеса приватизације.

Обраћајући се премијеру Хан је рекао да зна да је влада коју води снажно посвећена враћању српске привреде на прави колосек.

"Данас желим да нагласим да Европска комисија и Европска унија подржавају ваше напоре" рекао је Хан.

Унапређење економског управљања и конкурентности су један од „основних стубова" политике проширења ЕУ рекао је Хан који је додао да је то стога што ЕУ жели да се осигура конкурентност нових чланица унутар ЕУ.

Подсетио је да државе Западног Балкана у овом тренутку више увозе него извозе, незапосленост је у региону висока, сиромаштво у порасту те да ће са таквим стањем привреденог развоја бити теже испунити економске критеријуме за приступање.

Као што је случај и са државама чланицама, додао је Хан, наша ревизија програма економских реформи земаља проширења није само теоријска вежба.

"Спровођење договорених реформи је кључно" подвукао је и додао да Комисија може да пружи финансијску и техничку помоћ како би олакшала спровођење ових реформи.

Како је рекао први сет мера је већ дао охрабрујуће резултате. Макроекономска стабилност је сада остварена и подржана је договором који је постигнут са ММФ-ом, назначио је Хан који је поручио да буџетска консолидација мора бити ојачана спровођењем преко потребне реформе јавне управе.

"Оваква реформа не само да ће уштедети јавни новац, већ ће допринети и делотворнијем спровођењу реформи" оценио је Хан.

Фредхајм: Србија спремна за отварање поглавља 

Председник Савета страних инвеститора (ФИЦ) Уве Фредхајм истакао је да је Србија спремна за отварање поглавља у преговорима са Европском унијом.

"Отварање поглавља ће ојачати привреду Србије. Задовољни смо напорима премијера Александра Вучића да спроведе реформе, а резултат је евидентан у областима које ми пратимо", рекао је Фредхајм.

Према његовим речима, приступање ЕУ је идеалан механизам за стварање стабилне пословне климе у Србији јер ћемо у том процесу наставити да прилагођавамо прописе европском законодавству.

Навео је да је већина чланица Савета из ЕУ и да су у Србију уложили више од 22 милијарде евра.

Петина бруто домаћег производа, односно 18 одсто, како је додао, долази од чланица Савета.

"Знамо како ствари стоје и делимо већину амбиција Владе Србије, а спремни смо и да помогнемо", поручио је Фредхајм.

Говорећи о закључцима и препорукама из најновије Беле књиге Савета страних инвеститора, Фредхајм је рекао да су у последњих шест месеци позитивно оцењени Закон о планирању и изградњи, који је скратио рок за издавање грађевинских дозвола, и Закон о инспекцијском надзору, који је довео до боље координације тих служби.

Навео је да је позитиван корак и Закон о раду који је усвојен пре око годину дана.

Када је реч о областима где је напредак био мањи од очекиваног, рекао је да процес приватизације тече споро и да мора да буде убрзан.

Фредхајм је истакао пет приоритетних области које је потребно усагласити са регулативом у ЕУ: унапређење Закона о девизном пословању, фискална предвидљивост, Закон о заштити личних података, регулисање лизинга радне снаге и доношење закона о конверзији.

Пред приватизацијом 526 предузећа 

Министар привреде Србије Жељко Сертић рекао је да на приватизацију тренутно чека 526 предузећа, од чега ће се до 1. јула решити ситуација за њих 338. Навео је да је реч о предузећима за које је покренут стечај, 10-ак обустава продаја, мали број фирми са подручја КиМ чија судбина ће се решавати у складу са Бриселским споразумом, део предузећа који прелазе у власништво "Србијавода" због значаја за водоодбрану, и неким ветеринарским станицама за које локалне самуправе траже пребацивање у њихово власништво.

Истакао је да истиче рок за објаву огласа за 72 медијска предузећа, која уколико се то не учини или прелазе у руке запослених или се гасе.

"Од 188 предузеће која остају након 1. јула, нажалост, највећи број ће морати да прође кроз озбиљне промене, а један део кроз стечај", рекао је он.

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да се економске прогнозе за Србију побољшавају, пошто је био прогнозиран пад БДП-а од 0,5 одсто, док је нова процена ММФ-а да ће бити нула одсто.

"Након четири месеца укупна примања у економији су непромењена, повећање у приватном сектору је у потпуности надоместило пад у државном сектору", рекао је он. Наплата пореза на примања је 100,1 одсто, а доприноса 99,7 одсто, рекао је Вујовић.

Навео је да је прерађивачка индустрија у порасту.

Када је реч о планираним реформама, навео је да је формирана радна група која припрема концепт закона како би се направио јасан систем који би омогућио да подаци о свим наметима буду доступни инвеститорима на јасан и транспарентан начин.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се