Читај ми!

"Обезбедићемо енергенте по најнижој цени"

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да Србија нема довољно нафте, ни гаса, али да ће урадити све да их обезбеди по најнижим ценама. Градња брзе пруге од Београда до Будимпеште могућа од јесени 2015. године, најављује Михајловићева.

Потпредседница Владе је рекла, гостујући у емисији Око, да Влада од почетка свог мандата ради у ванредним условима и да су се десиле неке ствари на које Србија није могла да утиче, што је пољуљало енергетску стабилност земље.

Према њенима речима, Србија није могла да зна да ће бити поплава и сукоба између Русије и Украјине, што значи да ћемо морати да обезбедимо енергенте.

"Држава смо која прави реформе, штеди новац и енергенте морамо да набавимо по најнижој цени", истиче Михајловићева и додаје да нисмо богата земља, због чега мора максимално да штеди новац.

Говорећи о цени струје и гаса, министарка подсећа да већ дуже време министар не доноси одлуку о томе, већ регулаторно тело, односно Агенција за енергетику.

"Јавна предузећа морају да оправдају разлоге због којих траже више цене гаса. Нарочито се ово односи на 'Србијагас'", истиче Михајловићева.

Потпредседница Владе наводи да још увек не треба говорити о томе да ли ће бити повећања цена гаса и струје, већ да треба пустити "да свако ради најбоље што може".

"Имали смо поплаве. То су страшни удари за једну државу, за коју има много посла у финансијском и економском смислу", подсећа Михајловићева.

Министарка Михајловић истиче да Србија није једина земља у региону која има проблема са количинама енергената, већ да све земље у региону воде рачуна о својој енергетској сигурности.

"У том смислу, гасоводи о којима се говори донеће нам сигурност у наредном периоду", каже Михајловићева.

Постигнут је и договор са Светском банком о кредиту од 180 милиона евра и још 100 милиона за набавку угља, подсећа министарка.

Говорећи о новим поплавама у источној Србији, потпредседница Владе истиче да оне не померају задате рокове за санирање мајских поплава.

"Први октобар је време када ће путеви после мајских поплава бити сви завршени. Оно што неће бити завршено то су клизишта и мостови. Петнаест мостова, 30 клизишта. Рок је да то буде до краја године. На мостовима може да се ради и зими, али када је лепо време може да се ради само на путевима", истиче Михајловићева.

Градња брзе пруге већ од јесени 2015.

Министарка Михајловић каже да би у децембру, током самита Кине и 16 европских земаља у Београду, требало да буде уговорена градња брзе пруге од Београда до Будимпеште, као и да би градња могла да крене већ на јесен 2015. године.

"Спремни смо и желимо да имамо такав пројекат и Мађарска такође. Три државе су се договориле: Кина, Мађарска и Србија и очекујем да ће наш премијер заједно са друга два премијера у децембру потписати документ везан за брзу пругу и да ћемо кренути у тај посао", истиче Михајловићева.

Према њеним речима, након првих протокола, који су у Кини већ потписани, почела је израда студија изводљивости и, ако све буде ишло по плану, на јесен следеће године могла би да почне и изградња.

Како каже, Србија је спремна за предстојећи самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе, а том приликом биће речи и о новим пројектима, поред оних који су већ најављени током недавне посете премијера Александра Вучића Кини.

"Очекујем да ћемо тада управо да отварамо мост преко Дунава између Земуна и Борче, што је огроман и врло значајан пројекат. Сада је на нама да будемо довољно експедитивни и ефикасни да када се нешто договоримо да заиста у тим роковима и реализујемо, а не да нам се дешава да каснимо", закључује Михајловићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара