Читај ми!

Ново појачање у Влади, стиже Гузенбауер

Након доласка Доминика Строс-Кана, у Владу Србије стиже и Алфред Гузенбауер. Страни саветници ће својим искуством и стручношћу уконити маглу са проблема који постоје већ 10 године, пре свега у економији, рекао економски консултант Владимир Круљ.

Економски консултант Владимир Круљ, саветник у Креб и Гавин Андерсону у Бриселу, рекао је да ће страни саветници највише помоћи својим искуством и стручношћу, тако што ће уклонити маглу са проблема који већ дуго постоје, пре свега у економији, и усмерити политичаре у ком правцу да делују.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Круљ је рекао да је најкориснији посао свих саветника, у домену економије поготово, то што уклањају, како каже, неку врсту магле са нечега што би се звало искључиво "политичка перспектива".

"Они помажу у стварима које су понекад болне, политичарима дају једну врсту погледа који јасно показује у ком правцу треба да иде домен који он саветују, а са друге стране обезбеђују одрживи развој земље у областима у којима саветују", рекао је Круљ.

Према његовим речима, страни стручњаци попут Доминика Строс-Кана и Алфреда Гузенбауера могу много да помогну својим искуством, стручношћу, као и познанствима.

"Доминик Строс-Кан је последњих десетак, петнаест година најистакнутији политичар француске левице, министар у два мандата. Изузетан је стручњак и то је оно што му нико не може одузети", каже Круљ.

Круљ подсећа да је Строс-Кан постављен на место директора Међународног монетарног фонда онда када је Никола Саркози постао председник, како би се, како каже, склонио са француске политичке сцене и како би скинула пажња са њега. Међутим, истиче, десило се супротно.

"Светска економија 2008. године улази у највећу кризу од 1929.  до данас и једна, до тада, потпуно трома институција као што је ММФ потпуно мења своју парадигму, почиње поново своју лидерску позицију, где се на челу налази Доминик Строс-Кан. Због тога и јесте био највећи кандидат за номиновање са стране француске левице за будућег председника Француске", објашњава Круљ.

Како каже, ови стручњаци ће у Србији уклонити маглу са проблема који постоје већ 10 година.

"Ја мислим да би они могли да помогну на изоштравању вида, односно фокусирању на економске проблеме. Препакивање нашег јавног дуга, пореска политика, ергформе пензионог система, јавног система, трансформације јавних предузећа", каже Круљ.

Круљ подсећа да је Строс-Кон много учинио у трансформацији француских предузећа као што су "Ер Франс" и "Франс телеком" и каже да је управо то конкретна помоћ која се од њега може очекивати, кроз коју је већ прошао и где има велико искуство.

Од великог значаја је, истиче, и утицај који би он могао да има на преговарачку позицију Србије када је у питању ММФ.

"Јако је битно ко вас саветује када разговарате са ММФ-ом, јер то су велики системи, велике институције које, наравно, реагују на политички стимуланс, али са друге стране мере начин њихове примене. Договор тих мера има другу димензију када с друге стране седи неко ко тако добро познаје изнутра организацију, као што је господин Штрос-Кан", рекао је Круљ.

Према његовим речима, Ачфред Гузенбауер може много да помогне на основу његових дипломатских контаката и познавања аустријске економије, која је овде у Србији много присутна.

"Не заборавимо и госпођу Нелин која је стигла из Немачке, која ће такође бити изузетно битна у домену спречавања корупције и прања новца, који су једно од прва два поглавља која ће бити начета у преговорима са Европском унијом", рекао је Владимир Круљ.

Како каже, уколико успемо да остваримо раст у првих годину-годину и по дана, то ће само по себи бити велики параметар успешности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара