Дијаспора помаже запошљавање у Србији

Кроз план инвестиција дијаспоре у локалним срединама у матици, Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представила је програм "Запослимо Србију".

Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представила је програм "Запослимо Србију" усмерен ка отварању нових радних места кроз инвестиције дијаспоре у локалним срединама у матици.

Директорка Канцеларије Славка Драшковић је рекла Танјугу да је тај пројекта покренут у склопу напора Владе Србије да повећа запосленост, да отвори нова радна места и да укључи дијаспору у читав тај процес.

Она је навела и да је дијаспора "прва која ће моћи да помогне и која ће помоћи јер је и локално оријентисана тиме што је повезана са својим родним крајем".

"Ми, у оквиру пројекта већ имамо инвестиције у општини Брус где се већ отвара фабрика са 50 нових радних места а која ће на пролеће запослити још 50 људи", рекла је Драшковић.

Према њеним речима, пројекат "Запослимо Србију" садржи углавном све оно што се очекује од локалних самоуправа да би могли да допринесу његовој реализацији.

"Дијаспора мора да има поверење да може да инвестира и да ће имати сигурност инвестиција и једнак третман са осталим и да ће по брзом и нормалном поступку добијати дозволе за рад", рекла је Драшковић.

Она је навела и да дијаспора очекује "уопште један нормалан и примерен пословни однос" истакавши да се од локалних самоуправа очекује и да испуне одређене критеријуме како би приступили пројекту.

Дијаспора чека добре програме 

Према њеним речима, локалне самоуправе, да би привукле инвеститоре, треба да креирају добре пројекте и да дијаспори омогуће и неке погодности.

"Оно што је основно, ми немамо довољно добрих пројеката а локална самоуправе ће морати, уз помоћ владе и Канцеларије, да направе пројекте које ћемо ми преко дијаспоре пласирати не само нашим припадницима него и њиховим пословним партнерима", рекла је она.

Драшковић је нагласила и да је дијаспора велики пословни потенцијал Србије у овом погледу подсетивши да представници дијаспоре у дознакама већ дају више од пет милијарди долара годишње.

"Друге дијаспоре, отприлике исто толико дају у инвестицијама што," рекла је она.

Према њеним речима, српска дијаспора је на врху што се тиче дознака , односно у првих пет али је на дну што се тиче нивоа инвестирања.

"Требали би да будемо на исто толиком просеку инвестиција (као и друге дијаспоре)", рекла је Драшковић додавши да је од оних 10 одсто које Србија добија кроз дознаке 90 одсто иде у локалну заједницу.-

Директорка валдине Канцеларије је додала и да је пројекта "Запослимо Србију" усмерен и ка мењању тих параменатара.

Састанку су присуствовали представници 12 локалних канцеларија за диајспору из целе Србије који су упознати са пројектом "Запослимо Србију".

На скупу је посебно истакнут проблем недостатка квалитетних економских пројеката за мала предузећа јер, како је објашњено све локалне самоуправе сањају велике инвеститоре који ће запослити више од 1000 људи.

Указано је и на неопходност стварања једнаких услова за инвеститоре из дијаспоре којима се не смеју повећавати постојеће или уводити нове таксе током трајања пројекта.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара