Читај ми!

Сува шљива, злата вредна

Иако се прави почетак бербе шљиве тек очекује, произвођачи негодују због најаве ниске откупне цене - испод 10 динара за килограм. Задовољни ће бити само они који осуше већи део рода. Цена још није одређена, али ће велике количине шљиве за прераду, бити откупљене, кажу највећи откупљивачи у ваљевском крају.

Произвођачи шљиве већ негодују, због најаве ниске откупне цене - испод 10 динара за килограм, а прави почетак бербе тек очекује. Они који имају сушаре не морају да брину о цени. Највећи откупљивачи у ваљевском крају кажу да цена још није одређена, и да ће откупити знатне количине за прераду.

Иако је берићетан род шљиве у ваљевским и подгорским селима савио гране, многи произвођаци су забринути, јер су у дилеми да ли ће моћи да продају сву свежу шљиву и исплатили ли се то по цени од око 10 динара зас килограм. Задовољни ће бити само они који осуше већи део рода.

Љубиша Јовановић из села Туђина код Осечине каже да се његово домаћинство снашло јер има прерадне капацитете. "Већина домаћинстава код којих је родило немају мини сушаре и морају се снађу шта ће да ураде са оволиким родом. Ако буде било купаца залеђену шљиву, учиниће нам услугу јер ће отићи велике количине. Задња солуција је ракија или да пропадне, наводи Јовановић.

Катарина Вучетић из "Подгорина-фрукта" из Осечине напмиње да цене на тржишту још нису позициониране. "Цена варира из године у годину од пет до десет одсто на више или на ниже, каже Вучетић.

Велики прерађиваци у овом крају, међу највећим у Србији, планирају да откупе по неколико хиљада тона свеже шљиве. У Земљорадничкој задрузи "Пецка" планирају рекордну производњу од око 1.000 тона суве шљиве.

Асоцијација произвођача за профитабилније шљиварство

"Иако имамо велики капацитет ми не можемо да осусимо за месец дана 500 тона суве шљиве зато планирамо да купљене шљиве замрзавамо у хладњачи, како бисмо продужили сезону сушења, каже директор ЗЗ ,,Пецка" Живојин Плавшић.

Такав начин прераде шљиве уз могућност организованог извоза већих количина, решења су за профитабилније шљиварство. Једна таква идеја промовисана из Ваљева оснивањем Српске асоцијације произвођача, прерађивача и извозника суве шљиве, још није наишла на већу подршку.

Према речима Чеде Николића из београдске "Агране", разлог за оснивање Асоцијације је да ситни произвођачи не морају да траже купце по свету. "Асоцијација треба да нађе купце, да извоз крене преко једне руке, да не бисмо међусобно конкурисали и обарали цену", додаје Николић.

Велико интересовање купаца за српску суву шиву и пред ову сезону, упркос проблемима већине произвођача, потврда је да се уз бољу организацију прераде и извоза, Србија може поново значајније вратити на стара тржишта.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво