Читај ми!

Самозапошљавање, помоћ државе на чекању

Део грађана који су очекивали субвенције за самозапошљавање остаће без помоћи државе, јер ребалансом буџета није предвиђено довољно новца за то. У Националној служби кажу да чине све како би што већи број грађана укључили у програме запошљавања. Са друге стране, они који су остали без обећаног новца питају ко ће да им надокнади трошкове прикупљања потребне документације.

Држава је незапосленима обећала субвенције за самозапошљавање. Неке је и обавестила да је новчана надокнада одобрена. Испоставило се, међутим, да ће читав пројекат морати да причека. Намера је била најбоља, али ребалансом буџета није предвиђено довољно средстава за ту намену, кажу у Националној служби за запошљавање.

Управо због тога, уместо да увелико уређује травњаке, Бранко Младеновић из Смедерева још није започео сопствени бизнис.

Одобрена му је субвенција за самозапошљавање, вредна 160.000 динара. Обезбедио је сва потребна документа, али када је требало да потпише уговор, у Националној служби за запошљавање, сачекала га је непријатна вест.

"Ја сам донео сва решења и онда су нам рекли да због ребаланса буџета до даљег средства не исплаћују. Не потписују уговоре", каже Младеновић.

На питање зашто је дошло до изостанка обећаних уплата, Национална служба за запошљавање доставила је писани одговор.

"Чињеница је да је један број незапослених лица, потенцијалних корисника средстава, регистровао делатност након донете одлуке о одобравању средстава, с којима Национална служба за запошљавање није закључила уговор о додели субвенције", наводи се у одговору.

У Националној служби кажу да предузимају све неопходне активности како би пронашли могућности за укључивање што већег броја грађана "у програме и мере активне политике запошљавања".

До сада су потписана 824 уговора о субвенцијама, највише за помоћ у започињању посла у занатским делатностима, за отварање козметичког, фризерског салона, браварске и молерске радње или стоматолошке ординације.

Бранко Младеновић тврди да га је припрема документације коштала око 10.000 динара, да сада дугује за порез, а здравствену књижицу не може да овери.

Адвокат Бранко Павловић каже да је држава, тиме што је дала оглас и позвала људе да започну процес самозапошљавања, изазвала трошкове за грађане.

"По неком праву, требало би да их надокнади, али ја вам кажем из искуства то ће бити врло мукотрпно и скопчано са великом количином других трошкова и издатака које иначе суђење захтева", објашњава Павловић.

Потенцијалним корисницима субвенција који још нису регистровали делатност, Национална служба за запошљавање препоручује да тренутно обуставе или одложе све активности у вези са реализацијом одлуке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво