Читај ми!

Кинески катанац на луксуз

Званичници у кинеским провинцијама мораће да забораве на "кинески сан" и буду скромнији у прохтевима. Влада у Пекингу уводи строгу контролу државног дуга. Једна од мера штедње је и петогодишња забрана градње луксузних, непрофитабилних државних објеката.

Наредних неколико година, кинеске власти неће градити луксузне објекте у земљи. То једна од мера у оквиру владине кампање штедње. Влада у Пекингу уводи и строгу контролу државног дуга који, према званичним подацима, достиже половину бруто друштвеног производа. Ипак, процењује се да је дуг много већи, упозоравају кинески ревизор и ММФ.

Званичници у кинеским провинцијама мораће да забораве на "кинески сан" и буду скромнији у прохтевима. Кампања владе у Пекингу против екстравагантног понашања функционера, обухвата транспарентност и рестрикције у локалним буџетским политикама. Једна од њих је и петогодишња забрана градње луксузних, непрофитабилних државних објеката.

"Кампања штедње показује самодисциплину владе. Изградња владних објеката, годинама је подстицала корупцију у земљи", каже Гао Бо из Центра за антикорупцију у Пекингу.

У оквиру политике брзог економског развоја, локалне власти годинама су градиле скупе објекте, често узимајући кредите. Превелико задуживање претња је привредном расту, који је ове године зацртан на 7,5 одсто.

"Новац одлази у секторе, у које савезна влада не жели да инвестира, као што су прескупе некретнине. То није продуктивно", каже Хенри Чао, економски аналитичар у Хонг Конгу.

Трошење локалних власти у Кини је ван контроле и прети да изазове већу финансијску кризу од оне у Сједињеним Државама, која је завртела спиралу глобалне кризе, упозоравају светски стручњаци. Пре две године, укупни дуг власти у 34 провинције и аутономне покрајине, износио је 1.700 милијарди долара.

"Процењује се да државни дуг Кине достиже 80 одсто друштвеног бруто производа. Посебно забрињава непостојање увида у раст задуживања локалних власти у Кини и њихове могућности да отплате те дугове", каже Стивен Грин, финансијски аналитичар.

У оквиру привредних реформи, кинеска влада најављује Закон о државном буџету, који ће буџетски мањак, по угледу на еврозону, ограничити на три одсто.

Упркос лошем искуству земаља зоне евра, које су - са неусклађеним монетарним политикама далеко пробиле ту границу - оцењује се да ће контрола буџетске дисциплине у Кини бити лакша, јер је реч о монетарној политици - једне земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво