Читај ми!

Рекордан род кукуруза обара цену меса?

Ове године, у Србији се очекује рекордан род кукуруза, али и пад цене те житарице. Стручњаци очекују да ће то утицати на појефтињење производње меса и млека. Зато је и смањена понуда стоке.

Сада се већ може рећи да ће после доброг рода пшенице, и кукуруз дати натпросечне приносе. Када би пала бар још једна добра киша, стручњаци тврде да би род премашио до сада незабележених 7,5 милиона тона. И у свету ће кукуруза бити више што ће му, због велике понуде, оборити цену на берзама.

Изузетно високе стабљике које премашују два и по метра са три и четири клипа, без пожутелих листова радују земљораднике.

"Кукуруз у Срему је добар, родио је и за прошлу годину, а ове године по хектару мора бити сигурних 90 метери", каже Бранко Добриловић из Прхова.

Агрометеоролози тврде да је у јуну и јулу у просеку пало 90 литара кише по квадратном метру.

Срђан Милакара из РХМЗ-а каже да је то нека количина падавина која је оптимална за углавном добро стање кукуруза на нашем подручју.

"Што се тиче развоја кукуруза, он се сада налази у фази наливања зрна", каже Милакара.

У последњих десетак година забележене су до сада две изузетно добре бербе. Ратари су 2005. године у силосе и амбаре сместили седам милиона и 80 хиљада тона кукурза, пре три године род је био већи за сто двадесет хиљада тона. 

Вукосав Саковић из "Жита Србије" каже да можемо очекивати принос који ће бити изнад седам милиона тона.

"Ако будемо имали среће да у првој половини августа падне добра киша, онда би то могао да буде рекордан род који би премашио седам и по милиона тона", каже Саковић.

И у свету је кукуруз доборо родио. У Бразилу и Аргентини убрано је рекордних сто милиона тона. Фармери у Америци очекују најбољу бербу у последњих 70 година, у силосе ће сместити више од 350 милиона тона.

Кукуруза ће бити знатно више и у земљама окружења, што ће, како кажу трговци, умањити његову вредност на светским берзама.

"Цена новог рода на међународном тржишту износи 115 евра по тони што прерачунато у динаре износи око 13 динара килограм", каже Јовица Николић из "Гранинпекса" у Београду.

Добар род и ниже цене кукуруза, требало би, очекују упућени, да утиче и на појефтињење производње меса и млека. Зато је и смањена понуда стоке.

Цена прасади живе мере достигла је за многе земљораднике невероватних три стотине динара за килограм. Они који их имају, кажу боље је кукуруз утрошити за тов стоке, производњу меса и млека, него продати га за багателу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво