Читај ми!

Потписан уговор са "Мајкрософтом"

Први човек Владе Србије Ивица Дачић и први човек "Мајкрософта" Стив Балмер потписали у Сијетлу уговор о лиценцирању и сервисирању рачунарског софтвера који ће бити коришћен у српској администрацији. Делегацију Србије у наредним данима чекају састанци са представнцима водећих америчких ИТ компанија.

Премијер Ивица Дачић и први човек "Мајкрософта" Стив Балмер потписали су у Сијетлу уговор о сарадњи те компаније и Владе Србије о лиценцирању и сервисирању рачунарског софтвера који ће бити коришћен у српској државној администрацији.

То је први конкретан резултат званичне посете делегације Србије Америци, с циљем да се највеће америчке ИТ компаније упознају са потенцијалима за улагања у Србији.

"Сарадњом са компанијом 'Мајкрософт' обезбеђена је потпуна и брза имплементација софтверске технологије последње генерације у јавном сектору, као и сервиса намењених грађанима", рекао је премијер Ивица Дачић.

Дачић је истакао да ће се на тај начин направити корак напред у препознавању информација креираних од стране државних органа као јавно добро.

Према његовим речима, сарадња између државних институција и активно учешће грађана у том процесу довешће до потребне оптимизације сервиса Републике Србије.

"Чврсто верујемо да овим споразумом, осим што постижемо вишеструке позитивне ефекте, уједно и градимо добар пут ка остварењу циљева дефинисаних од стране Владе Србије и отварамо заједнички простор за будуће успешне пројекте", рекао је Дачић.

Обезбеђен ефикаснији рад државне управе

У саопштењу корпорације "Мајкрософт" се истиче да је споразумом обезбеђена максимална искоришћеност досадашњих улагања Владе Србије у ИТ инфраструктуру, а цео систем је далеко безбеднији, што омогућује ефикаснији и квалитетнији рад државне управе.

На тај начин, формирана је јака база неопходна за лансирање сервиса који су намењени грађанима, привреди и државним институцијама.

Генерални директор Мулти кантри регије Централне и Источне Европе у компанији "Мајкрософт" Такуја Хирано истакао је да је та компанија чврсто посвећена привредном развоју Србије и имплементацији најновијих технологија које омогућавају јачање њене конкурентске позиције на регионалном и глобалном тржишту.

"Зато, верујемо да овим споразумом успостављамо камен темељац дугорочне стратешке сарадње између компаније Мајкрософт и Владе Србије", рекао је Хирано.

У саопштењу се истиче да је Влада, након обављених анализа, оценила да такав приступ обезбеђује остваривање додатних уштеда у буџету, даљу оптимизацију инфраструктурних капацитета, подизање технолошког нивоа информационих система и стварање неопходних услова за развој модерних електронских сервиса намењених грађанима и привреди.

Истовремено, партнерски однос са једним од лидера на светском тржишту информационо-комуникационих технологија попут компаније "Мајкрософт" имаће бројне позитивне ефекте на развој локалне економије и домаће софтверске индустрије, као и на стварање позитивних услова за улагања страних инвеститора.

Састанци са представницима "Епла", "Гугла" 

Председник Владе Србије Ивица Дачић најавио је да ће предности улагања у информационе технологије у Србији бити представљене и на састанцима са представницима компанија попут "Епла", "Гугла", "Оркла", "Пеј Пала".

То је први пут да се организује трговинска мисија на највишем нивоу и до ње је дошло у сарадњи са америчком амбасадом у Београду.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби подсећа да се овом посетом испуњава обећање које је Хилари Клинтон дала током своје посете у Београду.

"То је уједно и пример да сарадња Србије и Америке расте. Ми желимо сада, када се Србија прикључује Европској Унији, да наставимо и нашу добру сарадњу. И коначно, овим ће се дугорочно помоћи младима у Србији да се запосле заједничким улагањем америчких и српских компанија", рекао је Кирби.

У наредних шест дана делегацију из Србије чекају састанци са 11 водећих америчких ИТ компанија и конференција на којој ће представити потенцијале за улагања.

На крају посете, премијер Србије ће се састати са потпредседником Америке Џозефом Бајденом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара