Касни сетва, мање шећера

Због кише, шећерна репа засејана месец дана касније. Стручњаци очекују мањи принос. Земљорадницима одговара цена репе коју нуде шећеране.

Кише су омеле ратаре да на време засеју шећерну репу. Ипак, стручњаци се надају да ће до краја недеље бити засејано свих 65 хиљада хектара. Земљорадницима одговара цена репе коју нуде шећеране.

За разлику од прошле године, шећеране ратарима по уговору сада дају пет динара за килограм репе, готово динар више.

Перо Латиновић из Банатског Великог Села каже да му је уговором са шећераном у Сенти обезбеђен сав репроматеријал, а да ће им он предати репу и то по цени од пет хиљада динара по тони.

Од свих ратарских усева највећу зараду земљорадници имају од шећерне репе, чији је принос и до 60 тона по хектару.

Јелена Мањул из Кикинде планира сетву 20 хектара шећерне репе више него предходних година због, како каже, доброг пласмана и задовољавајуће цене.

Стручњаци, међутим, упозоравају да сетва репе касни скоро месец дана.

Др Ђорђе Гламочлија са Пољопривредног факултета у Београду оцењује да је оптимални рок за сетву шећерне репе условно прошао и да ће ове године бити мањи принос, можда ће бити мање површина засејано због високог нивоа подземних вода.

Прошле године репа је засејана на 55 хиљада хектара, а произведено је 450 хиљада тона шећера.

Ове године ратари ће за производњу издвојити десет хиљада хектара више. Колико ће бити шећера, знаће се крајем године.

"Нама је шећер потребан, јер желимо да по повољним условима извеземо квоту од 180 хиљада тона, по вишој цени него на берзи у Лондону" каже Милан Простран из Привредне коморе Србије.

Прошле године извезено је око 200 хиљада тона шећера, у вредности од 150 милиона долара. То шећер сврстава у сам врх на извозној лествици пољопривредно-прехрамбених производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво