Читај ми!

Образовни систем по мери послодаваца

Национална служба за запошљавање спровешће анкету међу девет хиљада послодаваца о потребним радницима и врстама занимања како би предвидели потребе тржишта рада и у складу с тим изменили систем образовања.

Недостатак стручњака, углавном за производна занимања, један је од највећих проблема послодаваца. Национална служба за запошљавање анкетираће девет хиљада послодаваца о потребним радницима и врстама неопходних занимања, да би предвидели потребе тржишта рада и сходно томе изменили образовни систем.

Значај анкете је у томе што ће активности служби за запошљавање и образовних институција бити прилагођене потребама привреде на основу тачних података послодаваца.

"Упоређивањем нових потреба послодаваца са постојећим установити да ли заиста треба у систему образовања уводити и неке друге врсте образовања или на крају крајева и неке обуке, стручне обуке, преквалификације и доквалификације", каже Зоран Мартиновић, државни секретар Министарства рада.

Корист је вишеструка. Незапослене упућују за који посао да се оспособе да би радили, послодавци добијају стручне раднике и бољу продуктивност, а држава већи бруто домаћи производ и мању незапосленост. Задатак пројекта је да се на основу података послодаваца боље планира запошљавање, посебно на локалном нивоу.

"Ми онда можемо побољшати деловање службе запошљавања, можемо побољшати обуке које се нуде незапосленима, каријерно вођење на основу тих информација и истраживање ће показати које су потребе послодаваца и које су вештине потребне за посао", наглашава шеф пројекта Михаил Кубиш.

Нека занимања већ данас су превазиђена а неких нових образовних профила, најчешће из информационих технологија нема довољно, те ће се променити и систем образовања.

"Доћи ћемо до података на коју страну наше образовање треба да усмеримо да би и оно било практично продуктивно да би нам производило оне кадрове и она знања људи које касније можемо да употребимо" каже Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца.

У анкету ће први пут бити укључена и "микро-предузећа" и предузетници, а податке о одређеним занимањима, знањима и вештинама и планове за повећање броја запослених, надлежни ће користити у планирању активних мера за запошљавање у следећој години.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво