Читај ми!

Нови план регионалног развоја

До краја године, пред посланицима Скупштине Србије требало би да се нађе Национални план регионалног развоја од 2014. до 2020. године, најављује министарка Верица Калановић. Шеф делегације ЕУ Венсан Дежер оцењује да је Србији неопходна нова политика регионалног развоја како би се унапредила економија руралних средина.

Национални план регионалног развоја од 2014. до 2020. године требало би до краја године да се нађе у парламенту, најавила је министарка регионалног развоја Верица Калановић.

"План ће се заснивати на потпуно другачијем концепту регионалне политике у односу на досадашњи – не на концепту развојне помоћи, већ на унапређењу потенцијала самих региона", рекла је Калановићева на отварању конференције Интеграција секторских политика – допринос регионалном развоју.

Тај нови концепт, објаснила је, усмерен је на решавање два кључна проблема Србије, а то су незапосленост и огромне регионалне разлике које сада постоје.

"Ти проблеми морају да се решавају кроз свеобухватно партнерство свих министарстава у Влади Србије и институција на националном, регионалном и локалном нивоу", објаснила је Калановићева.

Циљ је, како је истакла министарка у Палати Србије, да се зауставе миграције, унапреди перспектива, обезбеди економски развој у свим регионима, да људи живе, раде, заснивају породице у местима у којима су рођени.

Калановићева је указала да је тај нови концепт усаглашен са принципима ЕУ, која је регионални развој до 2020. године ставила у први план. Навела је да нови концепт регионалне политике има четири сегмената – стратегију усмерену ка регионима, потом, утврђивање приоритета, а то су, како је рекла, људи, места, реална економија и институције.

Као последња два сегмента, Калановићева је навела интегрисани секторски приступ и финансирање пројеката регионалног развоја,имајући у виду да се од 2014. користе нова средства из ИПА фондова.

Шеф делегације ЕУ у Београду Венсан Дежер оценио је да је Србији неопходна нова политика регионалног развоја како би се унапредила економија руралних средина, али и због тога што ће то допринети процесу евроинтеграција земље.

"Надамо се отварању приступних преговора са Србијом и сви жељно очекујемо резултате које ће ваша земља на том путу да оствари", истакао је Дежер.

У том контексту, Дежер је рекао да Србија има Београд као "развојни центар" док је у другим, руралним деловима земље "он далеко мањи".

"Из перспективе ЕУ веома нам је важно да видимо у ком правцу Србија жели да се креће када је реч о инвестирању у регионе, како би и Европска унија знала где да усмери новац у земљи", рекао је Дежер.

Дежер је навео да је ЕУ, у договору са ресорним министарством, договорила финансијску помоћ од 1,8 милиона евра за пројекте у тој области.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво