Читај ми!

Самит Србија-БиХ-Турска у мају

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић састао се у Анкари са својим турским и босанским колегама, Зафером Чаглајаном и Мирком Шаровићем. Договорено је да њих тројица у мају потпишу споразум о партнерству.

Расим љајић, потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација састао се у Анкари са министром економије Турске Зафером Чаглајаном и министром за спољну трговину и економске односе БиХ Мирком Шаровићем.

То је био први трилатерални сусрет ресорних министара задужених за спољну трговину Србије, Турске и БиХ, саопштило је Министарство спољне и унутрашње трговине Србије.

Договорено је да Љајић,Чаглајан и Шаровић за време самита највиших званичника три земље, у мају, потпишу споразум о партнерству.

Тим документом биће дефинисани конкретни облици сарадње три министарства, а чији је циљ продубљивање укупне економске сарадње и повећање обима робне размене Србије, Турска и БиХ.

Љајић је рекао да очекује да ће споразум о партнерству бити добар основ за повећање инвестиција Турске у Србију и БиХ, као и трговинске размене три земље, "која је сада на незадовољавајућем нивоу, узимајући у обзир потенцијале и већ закључене споразуме о слободној трговини".

"Појединачно гледано, и Србија и БиХ су мала тржишта и ми желимо да на овај начин повећамо наше капацитете, како привлачењем нових страних инвестиција, тако и отварањем могућности заједничког наступа на турском, али и на осталим тржиштима", напоменуо је Љајић.

Љајић је додао да ће на заједничком састанку највиших званичника три земље, у мају, бити одржан и већи привредни скуп на којем би могли да буду уговорени пословни аранжмани.

Шаровић је оценио да је данашњи скуп у Анкари корак ка примени закључака са недавно одржане седнице Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и БиХ.

"Србија и БиХ заједнички могу много више да постигну на економском пољу, него појединачно", истакао је Шаровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије