Читај ми!

Милијарде за јавне набавке

Више од 80 одсто јавних набавки у време прошлогодишњих избора било нерегуларно, саопштава Комисија за набавке. Најчешће злоупотребе када су набавке проглашаване хитним. Надлежни очекују да ће нови Закон о јавним набавкама смањити нерегуларности, јер ће контрола бити оштрија, а казне веће.

На нерегуларне јавне набавке, само у другом тромесечју прошле године потрошено је 7,2 милијарде динара. Чак 83 одсто свега што су набављали државни органи, јавна предузећа и установе било је незаконито, кажу у Управи за јавне набавке. Реч је о периоду када су у Србији одржани општи избори, а најчешће злоупотребе догађале су се када су набавке проглашаване хитним.

Заобилазећи отворене, конкурентске поступке четири петине свега набављеног од априла до јуна било је нерегуларно.

Надлежни очекују да се новим Законом о јавним набавкама, који је недавно ступио на снагу, смање нерегуларности, јер ће, како кажу, контрола бити оштрија, а казне веће.

Директор Управе за јавне набавке Владимир Јовановић упозорава да наручиоци намерно чекају последњи тренутак за набавку да би се она прогласила хитном.

"Наручилац чека последњи тренутак да каже, на пример, ближи се почетак школске године и да онда морамо по хитности да набављамо, јер првог септембра ђаци полазе у школу. Али својом вољом наручилац је чекао први септембар", напомиње Јовановић.

Он објашњава да преговарање по хитности носи енормно велики ризик од корупције, зато што су рокови врло скраћени.

"Позиви се упућују одређеним понуђачима, брзо долази до договора, нема јавног позива, наручилац зове кога он одреди и може доћи до склапања прећутног договора", објашњава Јовановић.

Убудуће, набављач неће моћи да сам прогласи набавку хитном, већ ће то радити Комисија за јавне набавке.

Трећина свега набављеног у прошлој години постигнута је у преговорима, најчешће са само једним понуђачем.

"Сви ови случаји где су уочене нерегуларности достављени су Државној ревизорској институцији и буџетској инспекцији", тврди Владимир Јовановић.

Законодавац је предвидео да Управа за јавне набавке од сада покреће прекршајне поступке. Рок застарелости случајева корупције продужен је са једне на три године.

"Уочавамо позитиван тренд смањења нерегуларности на републичком нивоу, али иста правила принципи и пракса морају да буду и на локалу", поручује стални координатор УН за Србију Вилијам Инфанте.

Ситуација је почела да се поправља од избора, од 83 процента у другом кварталу, неправилности су од јула до септембра смањене на 13 одсто, а у последњем делу године било их је двоструко мање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара