Читај ми!

Сивo тржиште "гута" милијарде евра

Србија годишње губи од милијарду и по до три милијарде евра кроз нелегално сиво тржиште. Осим штете за државне приходе, сива економија смањује и легалну запосленост, а контрола здраствене исправности производа који се продају у тој зони практично не постоји.

Због сивог тржишта, буџет Србије годишње губи између милијарду и по и три милијарде евра, процењују у Унији послодаваца Србије. Упозоравају да, осим штете за државне приходе због ненаплаћеног ПДВ-а, пореза на зараде, акциза и неопорезоване добити, сива економија смањује и легалну запосленост, а контрола здравствене исправности производа који се продају у тој зони практично не постоји.

У нелегалном промету највише је производа који се и најчешће користе, попут хране, обуће и неких хемијских производа. Све чешће и дуван заврши на улици. Процењује се да је од октобра прошле до јануара ове године легална продаја цигарета опала за девет одсто.

На сваки проценат који склизне из легалног у нелегалну трговину држава изгуби око 10 милиона евра на годишњем нивоу. Од сваког килограма резаног дувана који се нелегално прометује држава изгуби више од 8.000 динара, каже Јелена Павловић из "Филип Мориса".

Сиве економије има у свим областима и свим деловима земље. Примера ради, у западној Србији од сваких 100 килограма воћа 60 килограма прода се на сивом тржишту, док на југу земље свака друга мајица власника промени испод руке.

Сиво тржиште штети државним приходима, смањује се легална запосленост, а контрола здраствене исправности таквих производа практично не постоји.

Државни секретар Министарства спољне и унутрашње трговине Драгован Милићевић каже да ни тржишна нити било која друга инспекција појединачно не може да реши тај проблем, али да ће се једном синхронизованом акцијом покушати да се нелегални токови доведу под контролу државе, односно опорезују.

Од почетка ове године, Пореска управа утврђује пореску обавезу и онима који раде а нису регистровали делатност.

Драган Агатуновић из Пореске управе каже да се лицима код којих се затекне непријављена роба утврђује пореска обавеза по стопи од 20 одсто уз привремено одузимање затечене робе. Уколико у року од 45 дана то лице буде регистровало своју делатност код надлежног органа, роба ће му бити враћена, каже Агатуновић.

У Унији послодаваца Србије решење за сузбијање сиве економије виде у заједничком раду надлежних државних служби и ригорозној казненој политици.

Драгољуб Рајић каже да је то неопходно јер се налазимо у парадоксалној ситуацији у којој се држава задужује како би покрила недостатак новца у буџету, док огромне количине новца, пак, сваке године исцуре неформалним токовима.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара