Кипар, одложена седница о порезу

Седница кипарског парламента на којој ће се расправљати о контроверзном порезу на банкарске депозите одложена је и биће одржана у понедељак. Увођење тог пореза услов за добијање међународне финансијске помоћи у износу од 10 милијарди долара и избегавање банкрота.

Парламент Кипра је одложио за сутра хитну, за данас заказану седницу на којој је требало да се расправља о контроверзном порезу на банкарске депозите, што је услов да земља од међународних кредитора добије зајам од 10 милијарди евра и тиме избегне банкрот, јављају медији.

Представник парламента Антонис Куталијанос рекао је да ће гласање, које је било заказано за данас поподне, бити померено за понедељак, али је додао да тачан термин још увек није утврђен.

Споразум предвиђа да ће сви грађани који на својим рачунима имају мање од 100.000 евра морати да плате једнократни порез од 6,75 одсто, а на веће банкарске депозите од поменутог износа порез од 9,9 одсто. Овај предлог изазвао је протест кипарских политичара који су га оценили као непоштен, чиме је доведено у питање његово усвајање у парламенту.

Ово је, како указује АП, први пут да 17 земаља еврозоне и Међународни монетарни фонд (ММФ) захтевају да се пакет финансијске помоћи делимично финансира од уштеђевине грађана.
Споразум са Европском унијом и ММФ-ом, који је кипарска влада постигла у петак, по условима радикално одудара од пакета помоћи које су добиле друге европске земље.

Договор с кредиторима изазвао је бурне реакције кипарске јавности, а председник Кипра Никос Анастасијадес је упозорио да би одбијање финансијске помоћи довело до колапса банака на Кипру. Према његовим речима, споразум је "болан", али је неопходан како би
се избегао "неконтролисани банкрот".

Да би споразум ступио на снагу мора да га усвоји парламент, у коме партија Демократско окупљање, коју води председник Анастасијадес, има 20 од укупно 56 посланичких места, па ће јој за ратификацију договорених услова требати подршка других странака.

Многи грађани Кипра пожурили су јуче у банке да подигну новац са својих банковних рачуна а испред банкомата су се стварали велики редови, после постизања договора о међународном зајму којим ће бити уведени нови банкарски намети.

Министар финансија Михалис Сарис бранио је своју одлуку да прихвати увођење једнократних пореза, рекавши да је то била најмање штетна опција и да је то начин да се спречи потпуни банкрот земље.

Председник Анастасијадес је раније уверавао грађане да неће прихватити споразум који захтева од депонената да поделе губитке, али сада говори да Кипру нема друге него да прихвати пакет помоћи под таквим условима.

Према Анастасијадесовим речима, без увођења овог пореза, већ у уторак ће доћи до колапса целог кипарског банкарског система јер тада ће Европска централна банка обуставити финансирање кипарских проблематичних банака, што би опет изазвало банкрот земље, а могуће и излазак из еврозоне.

Анастасијадес тврди да се порезом на депозит избегавају и већа смањења плата и повећања пореза.

Кипар је четврта чланица зоне евра која је добила пакет помоћи како би спасила своје банке.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара