Читај ми!

Већи извоз упркос лошијем роду

Без обзира на смањен род прошле године, извоз хране из Србије био је већи него 2011. године. Због смањене ратарске производње извозници не могу у потпуности да остваре потписане уговоре.

Хране је све мање и зато је све скупља на светској пијаци. Иностраним купцима продали смо пољопривредно прехрамбене производе за две милијарде и 700 милиона долара.

Због смањене ратарске производње, пре свега кукуруза, али и због његовог сумњивог квалитета, извозници не могу у потпуности да остваре потписане уговоре.

Земљорадници су прошле јесени убрали око три и по милиона тона кукуруза што је 45 одсто мање него претпрошле године. И то мало кукуруза, због његове неисправности, тешко може да се извезе.

Вукосав Саковић из "Жита Србије" каже да се данас закључује веома мало уговора, а да је извоз скоро стао. "У јануару смо извезли око 15.000 тона кукуруза што је апсолутни месечни минимум у последње четири године", истакао је Саковић.

Према подацима Привредне коморе Србије производња индустријског биља мања је од 16 до 34 одсто него 2011. године.

Истовремено, воћари могу да буду задовољни. Због подбачаја производње вишње у Америци и смањеног рода купине у Европи наши произвођачи лепо су зарадили продајући то воће.

"У односу на 2011. годину можемо рећи да је количина јагодичастог воћа смањена за 30 до 40 одсто, али је зато вредност скочила тако да укупна вредност може да буде неких 10 до 15 одсто снижена, а може чак и да не буде мања. Видећемо до јуна", рекао је Предраг Орешчанин из хладњаче "Фрикос" из Завлаке.

Воће и поврће продато је за 540 милиона долара. Због смањене понуде хране на светској пијаци и раста цена, у Привредној комори Србије истичу да је прошле године упркос неповољним временским приликама остварена већа зарада од извоза пољопривредно прехрамбених производа.

Жељко Брозовић из ПКС напомиње да "ћемо ми отприлике имати две милијарде и 716 милиона долара у извозу што представља 0,7 повећање између 2012. и 2011. године.

Суфицит у спољнотрговинској размени пољопривредно прехрамбених производа у прошлој години износи милијарду и двестотине педесет милиона долара и мањи је три и по одсто него претпрошле године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара