Читај ми!

Луксузни бродови само за гледање

На сајму наутике у Београду више је посматрача него нових клијената. Највише интересовања има за радне бродове, које праве домаће компаније. Продаја луксузних бродова код нас у последњих пет година пала и до 90 одсто.

Пад продаје у аутомобилској индустрији није заобишао ни наутику, па је тако продаја луксузних бродова код нас у последњих пет година пала и до 90 одсто. Произвођачи радних бродића кажу да је њихов сектор мање погођен кризом и да купаца и посла има.

И у региону ситуација није другачија, а док криза не прође, наутика углавном преживљава од одржавања бродова и продаје опреме.

Увозник који је пре кризе 2008. године имао рекордну продају од 115 пловила, вредних од 20 хиљада долара до милион долара, прошле године продао их је само 16.

Продавац Горан Васић каже даје наутика имала пад промета између 80 и 90 одсто.

"Повећавају се услуге, зато што пружамо услуге марине, зимавника, сервиса, транспорта. Услуге се релативно држе, ту нема неког пада", рекао је Васић.

На сајму наутике има свега за око, али мало тога за просечан џеп. Више је посматрача него нових клијената. Највише интересовања има за мање, тзв. радне бродове, које праве домаће компаније.

"Мање-више потражња је иста јер то су чамци који се користе за неки рад, да ли је то рибарење или било шта, они се користе. Људи то и даље купују", каже Иван Укропина, бродоградитељ.

Словеначки заступник неколико америчких компанија трећи пут излаже на Београдском сајму. Каже да је у Словенији продаја пала око 90 одсто, али је порасла продаја гумених чамаца, сервиса и јефтиније опреме.

"Пад прихода од продаје бродова затварамо некако са осталим приходима и то нам омогућава да преживимо и сачекамо нека боља времена", каже Рок Коципер, продавац из Словеније.

Иако малобројни, наши произвођачи квалитетом и прилагођавањем пловила сваком купцу шире тржиште и више од половине произведених пловила продају у иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара