Читај ми!

Смањен јавни дуг

Србија се у јануару раздужила за 125 милиона евра, тако да је јавни дуг смањен са 17,67 милијарди евра на крају 2012. године, на 17,54 милијарди евра на крају јануара 2013. године, наводи Министарство финансија и привреде.

Јавни дуг Србије смањен је са 17,67 милијарди евра на крају 2012. године, на 17,54 милијарди евра на крају јануара 2013. године, што значи да се Србија у јануару раздужила за 125 милиона евра, саопштило је Министарство финансија и привреде.

Како се наводи, учешће јавног дуга у бруто домаћем производу на крају јануара износило је 59,9 одсто и стање јавног дуга на крају месеца је смањено на ниво испод оног који је забележен у новембру прошле године.

У саопштењу се додаје да је у јануару 2013. године Србија отплатила доспеле кредите у укупном износу од 468 милиона евра и да је од тогана име главнице доспелог дуга плаћено 413 милиона евра, а по основу камата додатних 55 милиона евра.

"Највеће раздуживање извршено је на домаћем финансијском тржишту, с обзиром на то да је отплаћено 303 милиона евра главнице дуга по основу дугорочних хартија од вредности, као и 88 милиона евра главнице дуга по основу краткорочних хартија од вредности", додаје се у саопштењу.

Министарство финансија наводи да су отплаћене и обавезе према иностраним повериоцима у износу од 14 милиона евра, као и обавезе по основу датих гаранција од 15 милиона евра.

Србија је током јануара, како се додаје, ради отплате доспелих кредита, емитовала нове хартије од вредности на домаћем финансијском тржишту у износу од 37 милијарди динара, а истовремено је, у циљу финансирања инвестиоционих пројеката, повучено додатних 40 милиона евра претходно уговорених кредита.

Како се наводи, у јануару је настављен континуирани тренд побољшања услова за нове зајмове, односно пад каматних стопа на све врсте новоемитованих хартија од вредности.

У односу на период пре доношења програма фискалне консолидације, каматне стопе на новоемитоване хартије од вредности смањене су за 1,3 одсто код евро деноминованих обвезница, док су код динарских хартија од вредности каматне стопе смањене у распону од два до три процента поена.

"Каматне стопе на дугорочне евро деноминоване хартије од вредности налазе се на историјском минимуму и износе 4,87 одсто, док је најликвиднија динарска хартија од вредности са рочношћу од 53 недеље средином јануара продата по каматној стопи од 11,24 одсто, што је, такође, најнижа камата остварена од како се ова хартија емитује и за 0,5 процентних поена нижа од тренутне референтне каматне стопе Народне банке Србије", додаје се у саопштењу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара