Читај ми!

Повратак Тојоте

Претходне године "Тојота" продала највише возила на свету, чиме је поново надмашила највећег ривала - амерички "Џенерал моторс". Прејаки јен, технички проблеми, поремећаји у снабдевању деловима - само су неке од препрека које је јапански произвођач превазишао, да би у 2012. произвео два милиона возила више него у 2011. години.

Јапански произвођач аутомобила "Тојота" вратио се на светски трон. Упркос мноштву најразличитијих проблема у последње две године, "Тојота" је у 2012. години произвела чак 9,9, а продала 9,74 милиона возила, оставивши иза себе амерички "Џенерал Моторс" и немачки "Фолксваген".

"Тојота" је у 2012. години произвела готово два милиона возила више него у, за тог произвођача врло тешкој 2011. години, када је са производних трака "Тојоте" сишло 7,8 милиона аутомобила и камиона.

У 2012. години "Тојота" је продала највише возила на свету - чак 9.748.000, чиме је поново надмашила највећег ривала - амерички "Џенерал моторс" (9,29 милиона) и екпресно се вратила на трон који јој је припадао у 2010. години.

"Тојота" је брзи повратак на светски врх успела да оствари упркос низу великих проблема као што је прејаки јен који је последње две године знатно поскупео њене производе у иностранству. "Тојоту" су омели и озбиљни поремећаји у снабдевању деловима током 2011. године, проузроковани катастрофалним земљотресом у Јапану и вишемесечним прекидом рада њених фабрика на Тајланду услед тамошњих поплава.

Истовремено, "Тојота" се суочила и са мноштвом техничких проблема због којих је у последња три месеца прошле године, у два наврата, опозвала укупно 10 милиона својих возила, због проблема са електричним подизачима стакла, пумпом за воду, а код неких модела као што су популарни хибрид "Пријус" и "Корола", и због проблема у кочионом систему и волану.

Та компанија је претрпела још један тежак ударац у другој половини прошле године када су се протести у Кини у вези са територијалним спором између Јапана и најмногољудније земље света око острва Сенкаку преточили у бојкот јапанских производа.

Упркос свему томе, "Тојота" је у 2012. години успела да оствари најбољи продајни резултат у својој историји.

За тај успех може захвалити пре свега великом опоравку домаћег тржишта, где је продаја њених возила порасла за 35 одсто у односу 2011. годину. Успеху доприноси и то што је захваљујући својим настојањима да реши проблем опозива из 2011. године успела да поврати поверење купаца у САД, где је у последњих годину дана остварила раст у продаји од преко 26 одсто.

Велики успеси забележени су и у азијским земљама у развоју, које бележе високу стопу економског раста као што су Индија и Индонезија.

Нова година, нове муке, нови успеси

"Тојота" је крајем јануара објавила опозив још 1,29 милиона возила, типа "Корола" и "Лексус," због проблема у функционисању брисача и ваздушних врећа, а следи јој и отплата одштетних захтева америчким власницима дефектних "Пријуса" који су је тужили прошле године.

Лош утицај милионских опозива са краја прошле и почетка ове године, могао би да озбиљно запретити пословним резултатима "Тојоте" у 2013. години.

Упркос томе, тај гигант је ових дана кориговао своју процену добити за 2013. годину на горе, захваљујући повољном ветру који је почео да дува у леђа због промена у курсу јена.

Јапанска валута је у протекла два месеца пала са 100 јена за евро на 127, односно са 80 јена за долар на 94. Пад од само једног јена у односу на долар "Тојоти" годишње доноси раст профита од 380 милиона долара, па је она управо објавила да је кориговала процењени оперативни добитак за ову годину на горе за 1,1 милијарду долара, на 12,4 милијарди.

"Тојота", која је основана пре 75 година и у свом саставу има и јапанску фабрику аутомобила "Даихацу," те произвођача камиона "Хино," сада, по речима руководства, планира да у 2013. години поправи сопствени рекорд и прода између 9,9 и 10 милиона возила.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара