Читај ми!

Мост на суду?

Србија тражи да се коначна цена моста код Бешке утврди арбитражом у Паризу. Од првобитно уговорених 37 милиона евра дошло се до тога да аустријски извођач "Алпина" данас тражи два и по пута више, а Србија не пристаје на тражену суму.

Мост код Бешке премостио је Дунав. Проблем око његове цене још није премошћен. Србија решење тражи у међународном посредовању.

"Ми знамо и уверени смо да смо тај мост добили за малу цену. Зашто? Зато што, кад су се јавили на тендеру, они су дали те ниске цене и по тим ценама ће и бити плаћени", каже в. д. директора "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Према његовим речима, до арбитраже ће доћи, јер су, како каже, сигурни да су 100 одсто у праву.

Аустријски извођач радова, на бази идејног пројекта пре шест година уговорио је изградњу моста за 37 милиона евра. Пошто је, у међувремену, урађен главни пројекат, а радови продужени, прошлогодишњим меморандумом договорена је сума од 62 милиона евра.

"Алпина" сада тражи 100 милиона. Обе стране су сагласне – радови су коштали више од првобитне процене, а трајали су и дуже због клизишта и фундирања,, односно постављања темеља моста. Ипак, око коначне цене се не слажу.

"Је ли могуће да се од 37 дође до 100? Па, није могуће. Прво је тендер обављен по идејном пројекту. Према мишљењу 'Фидика', извођач је дужан да направи главни пројекат. Зато је био застој од 2006. до 2008, док није урађен главни пројекат и тај главни пројекат је рађен приликом извођења", каже Дробњак.

Зоран Костић из "Алпине" каже да је продужетак радова био искључиво у вези са проблемом фундирања.

"То су неке ствари које не можете да утврдите пре него што приступите послу и детаљним истражним радовима. Овај мост је изузетно захтевна конструкција, комплексна, а проблеми фундирања су доминантни за овакву врсту конструкције, кад су били решени ти проблеми није било препреке да се мост заврши", каже Костић.

Колико ће бити дуг рачун за најдужи мост преко Дунава у Европи решиће, сматрају и једни и други, међународни арбитар. Процес би могао да траје неколико година.

Процедуре предвиђене уговором су да постоје два начина арбитраже. Једна је она која подразумева мирољубиво решење две стране уз укључење страних консултаната, а друга арбитража предвиђена уговором при привредној комори у Паризу.

Ако овај спор дође до међународног арбитра, био би то други који Србија води са "Алпином". Претходни је покренут због тога што је "Алпина" у конзорцијуму са "Пором" прекинула уговор о концесији за ауто-пут Хоргош–Пожега. Спор још траје.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара